Nejjednodušší je pravda, proto se tak dobře pamatuje (2018)

. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 29. 8. 2018 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Stránský, Jiří: Jiří Stránský: Nejjednodušší je pravda, proto se tak dobře pamatuje. In web ČRo Plus, 29. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Asi vás většinu zklamu, ale na to, jak málo uplynulo času od 21. srpna, nikdo z nás nemá dost odstupu, aby si myslel něco jen svého.

I když mi volají skauti a ptají se, proč tolik jejich vrstevníků neví nic o tom, co se stalo před 50 lety. Dokonce mě kamarádi donutili, že jsem se veřejně v Praze 6 na Kulaťáku do mikrofonu zeptal, proč to nevědí a kdo že jim to měl říct. A spíš rodiče než ve škole. Akorát že možná ani rodiče ještě nebyli na světě a prarodičům strana a vláda šlapaly bagančaty na bosé nohy.

Pokud jde o 50 let starou vzpomínku, to mi zatím stačí ažaž. Ale dobře mi z toho není. I když mám aspoň radost, že skauti (a nejen oni) si toho už zrekonstruovali hodně, a poznal jsem jim ve tvářích, že se těch, co to tehdy vzdali, budou ptát stále častěji a stále poučeněji. Mají proč.

Ptají se i mě, a když jsem jedné skautce s krásným jménem Břízka řekl, že by se měla ptát mladších, jelikož jsem fosil – bylo mi tehdy jen sedmatřicet a založili jsme oddíl svých následovníků, takže si opravdu hodně pamatuju. O to víc, že mi Břízka řekla, že žádný fosil nejsem a že toho ví čím dál víc, jelikož čte Perlorodky.

Jak škrtit tři generace dětí

Slíbil jsem jí, že ona a skauti, a nejen skauti se dočkají – i ona určitě už ví, že nejjednodušší je pravda a proto se tak dobře pamatuje. A že má proti těm dětem, které se ještě narodily za socialismu tu výhodu, že už se narodila do svobody a že ti, co se narodili do socialismu, z něj mají zkažené myšlení. A některé mladší děti z jejich oddílu je možná mají doma jako tatínky.

Ta 50 let stará vzpomínka vůbec není veselá a je dobře, že se její úryvky ukazují a mluví se o nich. Jenže nevím, jestli to stačí. Ví se o mně, že díky soudruhům, jejichž prošedivělé děti teď předstírají, že jejich rodiče s oním vpádem cizích vojsk neměli nic společného, mě v těch různých lágrech a kriminálech odnaučili strachu.

A přesto se mi cpe pod kůži obava, aby těch pět týdnů nebo co zbývá do voleb, znovu nezpůsobilo, že řada lidí buď radši nepůjde volit, nebo půjde, ale podle jiných přání, než svých. Komunismus tuhle zemi trápil a mučil skoro 42 let, a ta leta znamenají, že měl ve školách (včetně mateřských) k dispozici všechny prostředky, jak škrtit tři generace dětských duší tak, aby jako dospělí byli poslušnými otroky.

Naštěstí mám jistotu, že pořád přibývají ti do svobody narození, které žádné lži a kecy od pravdy neodradí.

Proto nakonec můžu odpovědět, že vím, že tahle země už má záruku v těch, co se narodili do její svobody. A tu si nedají vzít. Pánbůh zaplať!

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)