Boj o profesory – Univerzita Karlova versus Miloš Zeman (2019)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 2. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cykku Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Boj o profesory – Univerzita Karlova versus Miloš Zeman. In web ČRo Plus,  12. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kdo porušil pravidla pro jmenování profesorů? Akademická obec, nebo prezident republiky? Spor vlekoucí se už od roku 2015 zatím nemá rozřešení. Byť padl pravomocný verdikt soudu, jmenování Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta profesory podepsáno hlavou státu dosud nebylo.

Prezident republiky dál trvá na tom, že oba pánové nesplňují všechny podmínky, aby se mohli stát profesory. Podle platného rozsudku však nemá hlava státu přezkoumávat, zda je příslušný člověk dostatečně odborně či morálně způsobilý. Soudci si myslí, že prezident k tomu není dostatečně vybaven, proto je zmiňované přezkoumávání vyhrazeno příslušným akademickým orgánům.

Ty dospěly k závěru, že pánům Ošťádalovi a Fajtovi nic nebrání v tom, aby před své jméno mohli připojit titul profesor. Problém je v tom, že Miloš Zeman si to nemyslí. Nechce prý být automatem na podpisy. Své odmítavé stanovisko postupně zdůvodňuje nejrůznějšími argumenty. Jejich kvalita dává za pravdu výroku soudu. Jdou totiž poměrně lehce vyvrátit.

Znamená to, že prezident buďto není schopen objektivně zhodnotit způsobilost navržených kandidátů, nebo tím jenom maskuje skutečné důvody. Ty mohou vycházet z různých osobních pohnutek. Miloš Zeman si dobře pamatuje, kdo mu nějakým způsobem ublížil, nebo si to alespoň myslí. Při vhodné příležitosti to těmto lidem vrací. Dosavadní dění  kolem nejmenování pánů Ošťádala a Fajta ukazuje, že problém nemusí být v proceduře. Byť tím hlava státu argumentuje.

Boj za samozřejmost

Zkrátka názorně se ukazuje, že je velmi obtížné donutit Miloše Zemana respektovat pravomocné verdikty soudů. Prezidentovi za to žádný postih nehrozí. Maximálně by mohl čelit žalobě za hrubé porušení ústavy. K tomu by však bylo potřeba souhlasu obou komor parlamentu. Požadovaná většina se však dohromady nedá. Někteří poslanci a senátoři nebudou chtít jít do sporu s prezidentem kvůli dvěma odmítnutým kandidátům na profesora.

Univerzita Karlova tak pokračuje v boji za to, co by mělo být samozřejmostí. Tedy za respektování pravomocného soudního verdiktu. Domoci se toho snaží tím, že se s Hradem bude i nadále soudit. Je pravděpodobné, že jí další soud dá zapravdu. Zároveň je málo pravděpodobné, že to přiměje hlavu státu podepsat jmenovací dekrety.

To se spíše Jiří Fajt dočká odvolání z čela Národní galerie než jmenování profesorem. Tlak na jeho konec ve vedení této instituce sílí. Není překvapením, že podle různých indicií hlavně z Hradu.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)