Deset knih o stavitelství 1/5 (2019)

Leone Battista Alberti. Fragmenty ze základního spisu renesanční literatury o architektuře. Překlad Alois Otoupalík. Připravil Petr Turek. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkuje Jaroslav Someš.

Natočeno 2019. Premiéra 18. – 22. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 9:10 h.) v cyklu Esej.

Lit.: Turek, Petr: SERIÁL. Leone Battista Alberti: Deset knih o stavitelství. In web ČRo 3 Vltava, 18. únor 2019 (článek). – Cit.: Fragmenty ze základního spisu renesanční literatury o architektuře. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Leone Battista Alberti, spisovatel, zakladatel teorie architektury, usměrnil svým dílem napsaným kolem roku 1450 dosud nevyhraněný vývoj stavitelství. Za předlohu měl dílo Vitruviovo.

V Deseti knihách o stavitelství se věnuje stavebnímu materiálu, provedení a účelnosti staveb i kompozičním otázkám architektury. Jeho spis ocenil i básník Lodovico Ariosto a vliv jeho myšlenek je patrný také v díle Michelangelově a Leonarda da Vinci.

Dodnes jsou cenné stati o měřítku, rozvržení hmot, vztazích částí k celku apod. Alberti ukazuje na mnoha příkladech celistvé pojetí architektury a urbanismu, ono komplexní myšlení, které je nutné zdůrazňovat zvláště v současné době.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)