Okamura na prvním místě (2019)

Petr Holec. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 3. 2019 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Holec, Petr: Petr Holec: Okamura na prvním místě. In web ČRo Plus, 15. březen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Česko zaplavily billboardy SPD k volbám do Evropského parlamentu. Jako obvykle je na nich šéf strany Tomio Okamura a taky vzkaz, že je Česká republika na prvním místě.

To je jistě ironie: Okamura totiž kandiduje až na posledním místě, prý hlavně aby podpořil ostatní kandidáty. Lídrem SPD do voleb je někdejší ministr zdravotnictví ČSSD Ivan David, který ke svému angažmá v čele kandidátky říká, že „je potřeba v Bruselu bránit zvěrstvům“.

Což je vlastně další ironie. Hlavním bodem programu SPD je, že Česko vyvede z Evropské unie. „Konec diktátu EU. Odejdeme po anglicku,“ slibuje SPD a je tak nejspíš jedinou partají, která lidem slibuje agónii brexitu.

Navíc jestli to Okamura myslí fakt vážně, nemusí kvůli tomu kandidovat do Bruselu; o odchodu z EU se totiž rozhoduje doma. SPD chce o našem odchodu z EU rozhodnout v referendu, současná politicko-společenská nálada ale straně moc nepřeje.

Například podle posledních čísel CVVM si referendum přeje jen 28 procent lidí, zatímco 55 procent je proti. A pokud by se referendum konalo, hlasovala by pro odchod Česka z EU pouhá pětina lidí.

Reklama na Okamuru

A je tu i další paradox. Okamura voličům slibuje, že pro něj bude Česká republika v Evropském parlamentu na prvním místě, což se samozřejmě neslučuje s naším odchodem z EU. Kdyby totiž Okamura svůj volební slib v Bruselu skutečně splnil, pak Česko nemusí z EU odcházet, protože už nebude mít důvod.

Pro SPD je ve skutečnosti nejlepší, aby Česká republika byla v EU spíš na posledním místě, a lidé tak byli s naším členstvím nespokojeni. Jen tak si jich bude přát odejít víc než pětina, i když ani pak nejspíš ne úplně po anglicku.

A je tu ještě jedna nelogická věc. Okamura sice kandiduje do Evropského parlamentu až z posledního místa, ale vzhledem k tomu, že SPD je de facto on, může díky preferenčním hlasům ve volbách skončit v rámci strany první.

A kdyby to náhodou stačilo na Brusel, musel by odejít ze Sněmovny, protože funkce europoslance je neslučitelná s funkcí českého poslance. Nakonec by tedy v Evropském parlamentu sám dělal všechno proto, aby Česká republika byla na prvním místě a neměla tak důvod z EU odcházet.

To ale Okamura stejně nechce. I šéf SPD moc dobře ví, že mu mediální viditelnost a zatím i volitelnost dává právě funkce ve Sněmovně, kde je dokonce místopředsedou. A že by mu proto zvolení do Evropského parlamentu vůbec nepomohlo.

Ostatně mandátu europoslankyně se po zvolení do francouzského parlamentu vzdala i Marine Le Penová, jeho velký vzor. Podivná účast-neúčast šéfa SPD v eurovolbách je proto spíš jen další reklamou na Okamuru. Právě on je znovu na prvním místě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)