Haló do vesmíru pro Václava Havla (2018)

Eva Turnová. Glosa.

Natočeno 2018. Premiéra 21. 12. 2018 (ČRo Plus) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Turnová, Eva: Eva Turnová: Haló do vesmíru pro Václava Havla. In web ČRo Plus, 21. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na Silvestra o sametové revoluci měla naše kapela „Odvážná srdce“ koncert v suterénu klubu Futurum, zatímco Václav Havel si v sále nad námi odbýval svůj novoroční projev.

Po projevu prezident seběhl dolů, u každého stolu zaráčkoval své „dobchý večech“ a pokorně se posadil mezi kumpány.

Většinu života jsem spíše než s ním byla v kontaktu s jeho knihami, po kterých jsem sahala jako po první pomocí, když už jsem si myslela, že svět se změnil tak, že v něm pro mě není místo. Spousta jiných textů ukradla slovům jejich smysl, kdežto on z nich vždycky pro mě vybudoval celý vesmír.

Když jsme s Plastikama hráli k jeho osmdesátinám, vzpomněla jsem si na roztomilou historku.

„Já myslím, že dnes je dobchý čas na to, abyste mě pchedstavili jako dlouholetého člena kapely,“ řekl jednou před koncertem v Meetfactory.

Nehrající člen

Byla jsem překvapená, že jindy plachý Václav se rozhodl prosadit. „A máš to nějak vymyšlený?“

„Mám.Ty oznámíš poslední písničku, já vylezu na pódium se židlí a písničku tam odsedím. A až budeš pchedstavovat jednotlivé členy, řekneš: Václav Havel – nehchající člen Plastiků.“

Jenže roztržitý Havel nastoupil se židlí už na poslední písničku před přestávkou. Vylezl na pódium, odseděl píseň a když ho nikdo nepředstavil, zase slezl a dál srkal víno jako by nic.

„Václave, promiň, tohle byla sice poslední skladba, ale první půlky.“

„To nevadí, aspoň kolem toho nebylo takové haló, že?“

A tak posílám nehrajícímu členovi Plastiků a nesmrtelnému prezidentovi za všechny people jedno velké haló do vesmíru.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)