Nový ukrajinský prezident Zelenskyj. Co všechno je v jeho silách? (2019)

Natočeno 2019. Premiéra 23. 4. 2019 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Nový ukrajinský prezident Zelenskyj. Co všechno je v jeho silách? In web ČRo Plus, 23. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Co se zdálo na počátku roku být jenom nesplnitelným snem známého a populárního ukrajinského televizního komika, stalo se v nedělním druhém kole ukrajinských prezidentských voleb skutečností.

Šestým prezidentem nezávislé Ukrajiny se stal Volodymyr Zelenskyj. Jaké jsou příčiny drtivé porážky současného prezidenta Petra Porošenka a co čeká zemi za vlády jeho přemožitele?

Hlavní hrdina populárního televizního seriálu Sluha lidu, učitel dějepisu Holoboroďko neboli Holobrádek se jednou naštve tak, že se rozhodne vystřídat v úřadu hlavy státu právě fungujícího prezidenta – a ono se to kupodivu podaří.

Seriál je ovšem jen televizní fikce, zatímco jeho herecký protagonista Volodymyr Zelenskyj vstupuje v těchto dnech do politiky zcela reálné. To, co vypadalo jako silvestrovský šprým, tedy oznámení Zelenského prezidentské kandidatury právě v poslední den loňského roku, se zkrátka po necelých čtyřech měsících bezvýhradně naplnilo.

Jaké jsou důvody této zatím skoro neuvěřitelné proměny? Tím základním je bezesporu únava voličů z beznadějně stejné politické garnitury, která nejvyšší patra ukrajinské politiky podle principu „krabice, krabice, hýbejte se“ ovládá už málem tři desítky let.

Jednat s Ruskem

Dalším důvodem je jistě okolnost, že ačkoli Ukrajina v posledních 15 letech zažila už dva mohutné všelidové vzmachy – tedy oranžovou revoluci roku 2004 a Euromajdan z přelomu let 2013-2014 – řadovému Ukrajinci to žádné opravdu průlomové změny v každodenním životě a hlavně v životní úrovni nepřineslo.

Naopak – po zmíněných revoltách, do nichž občané vkládali takové naděje, se žádný velký pokrok nedostavil a samotný politický proces spíše znovu a znovu odumíral. A v takových okamžicích elektorát v každé zemi reaguje stejně – dožaduje se nových tváří.

Ta Zelenského je bezesporu velmi sympatická, ale zatím nevíme, co se za ní skrývá. Nejde přitom o to, zda se v jeho předvolební kampani prosadily ruské peníze, zda je jen loutkou v rukou oligarchy Ihora Kolomojského či zda je to jen další z dnes celosvětově tolik frekventovaných populistů – to všechno ukážou následující týdny a měsíce.

Mnohem podstatnější je, zda je v jeho silách to, co národu od počátku roku sliboval: zatočit s korupcí, zastavit palbu v Donbasu, reformovat Minský proces či přímo jednat s Ruskem, potažmo s prezidentem Putinem a nevzdat se přitom ani jediného ukrajinského požadavku, vznášeného k Ruské federaci.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov už mimochodem oznámil, že Vladimir Putin je ochoten se Zelenským hovořit. Zároveň však jako obvykle připomněl, že Rusko není účastníkem konfliktu v Donbasu a k tomu požadoval, aby Kyjev přistoupil na jednání přímo se separatisty. Volodymyr Zelenskyj to v každém případě nebude mít snadné.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)