Klaus ml. tvrdí muziku. Chce i hlasy hospodských rváčů (2019)

Petr Holec. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 20. 6. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Holec, Petr: Petr Holec: Klaus ml. tvrdí muziku. Chce i hlasy hospodských rváčů. In web ČRo Plus, 20. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Je to ironie. Zatímco jeho otec, bývalý prezident, premiér a šéf ODS Václav Klaus politiku vždy chápal ideologicky, jeho syn Václav Klaus ml. na to jde opačně.

Své nové hnutí Trikolóra buduje manažersky seshora a taky pro všechny lidi zprava i zleva včetně hospodských rváčů, jak řekl v rozhovoru pro deník Právo. Vlastně buduje další ANO, jen v malém. A právě hnutí premiéra Andreje Babiše může sebrat, ale i přidat potřebné hlasy k vládnutí.

„My stojíme o hlasy lidí z vesnice, města, bohatých, chudých, vzdělaných, prostě všech. Nebudu ale zastírat, že naše srdce fandí pracovitým a činorodým lidem, co platí daně a uživí sebe a svou rodinu,“ řekl Klaus ml. Široké rozkročení Trikolóry ukazuje i výběr jejích krajských koordinátorů, jsou mezi nimi bývalý hejtman ODS, lidé ze Svobodných i Realistů, ale i bývalý člen ČSSD Karel Rajchl.

A nejen oni. Sympatie Klausovi ml. vyjádřil i šéf extrémistické DSSS Tomáš Vandas, který se prý s jeho názory shoduje „z devadesáti pěti procent“. Na Facebooku ho současně podpořil kardinál Dominik Duka.

Politický „kočkopes“, nazval by to nejspíš jeho otec, nyní garant zahraniční politiky Trikolóry. Jenže Klaus ml. chápe politiku pragmaticky a nikdy se netajil touhou po moci.

Trikolóra by se mohla hodit i ODS

V tom zůstává názorově konzistentní. „Já skutečně žádného voliče nekádruji a nikdo mi nesmrdí, a zrovna tak respektuju jejich zástupce ve Sněmovně. Nejsem Ježíš Kristus, abych soudil, kdo je kdo. S řadou lidí se shoduji,“ popisuje svůj politický styl.

Ve Sněmovně chce proto hlasovat s SPD i ODS nebo pro vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD. Ne však kvůli Babišovi, ale kvůli rozhazovačné politice ČSSD. Matematik Klaus ml. dobře ví, že nemusí hrát o velký počet voličů, aby bohatě dokázal maximalizovat zisk. Ostatně ANO nyní drží u moci ČSSD a KSČM, tedy dvě strany, které získaly v posledních sněmovních volbách zhruba 7 procent.

Na podobný volební zisk by mohla dosáhnout i Trikolóra, když díky slibu nižších daní pro živnostníky i zaměstnance sebere voliče ODS, zatímco na rétoriku proti EU může přetáhnout hlasy SPD, KSČM i ANO.

A ČSSD, TOP 09, lidovci i STAN se v příštích volbách vůbec nemusí dostat do Sněmovny. V takové situaci může právě Klaus ml. sehrát roli tzv. kingmakera, který i s minimálním volebním ziskem korunuje příští vládu.

Tuhle roli dlouho hráli lidovci, kteří ochotně chodili do vlád s ODS i ČSSD a poté i s ANO. Podobnou ambici vládnout ukázal i Klaus ml. už po posledních sněmovních volbách, když byl pro vstup ODS do koalice s ANO.

Po příštích sněmovních volbách by se mu vládní sen mohl splnit a nejen díky ANO. Trikolóra by se mohla hodit i ODS, která ze svých řad Klause ml. letos vyloučila. Byl by to svého druhu comeback i pomsta v jednom.

Autor je komentátor Info.cz

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)