Letošní Klimakemp míří na Pardubicko. Bojovat proti Tykačovi (2019)

. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 19. 6. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Rychlíková, Apolena: Apolena Rychlíková: Letošní Klimakemp míří na Pardubicko. Bojovat proti Tykačovi. In web ČRo Plus, 19. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Už potřetí pořádá ekologická platforma „Limity jsme my“ letní Klimakemp.

Akce, na kterou se pravidelně sjíždějí odborníci a odbornice z celé Evropy, aby společně s aktivisty diskutovali největší globální hrozbu současnosti – klimatickou změnu – se letos pořádá na Pardubicku.

Zatímco předchozí ročníky se zaměřovaly na uhelné doly na Mostecku, tento rok se do centra pozornosti dostal jeden z nejvlivnějších českých podnikatelů, miliardář a uhlobaron Pavel Tykač. Ten vlastní firmu Sev.en EC, které patří nechvalně proslulá elektrárna Chvaletice u Pardubic a uchází se o koupi vůbec té nejznečišťující elektrárny u nás: uhelné elektrárny Počerady.

Jenom loni vypustily Počerady do ovzduší přes 5,5 milionů tun oxidu uhličitého, hlavního plynu, který mění klima. Elektrárna zatím patří ČEZu, který řeší její přeprodej Tykačovi s Dienstlem.

Chvaletice jsou v žebříčku elektráren, které nejvíce zamořují náš vzduch, „až“ třetí, za dalším gigantem ČEZu, Tušimicemi. Zato se jim během minulého roku podařilo zvýšit své emise na 4,4 milionů tun CO2, což je o 43 procent více, než během minulých let. Na všechna tato zjištění ukazují nejnovější data ze systému obchodování s emisními povolenkami, která ověřila a publikovala Evropská komise.

Účastníky finančně umořit

Pavel Tykač také zažádal o výjimku ze zákonných emisních limitů a nechce instalovat lepší filtry, které by znečišťování umenšily, čímž jasně dokazuje, že jeho zájmem je jen maximalizace zisku. I proto ekologičtí aktivisté a aktivistky míří právě do „jeho“ rajónu.

Přímo na místě chtějí upozornit mimo jiné na to, že kdyby se Počerady a Chvaletice zavřely, mělo by to stejný efekt, jakoby u nás úplně přestala jezdit auta i na to, že problémy spojené se spalováním uhlí dopadají primárně na ty slabší – na rozdíl od Tykače se totiž většina z nás nemůže ze špinavého Česka odstěhovat.

V debatách o klimatu se někteří lidé často uchylují k otázkám individuální spotřeby. Jenže nad naší vlastní osobní odpovědností stojí ještě celý systém peněz a tvrdého byznysu, který by právě v období klimatické změny a blížící se katastrofy neměl zůstat stranou.

Pokud tu prokazatelně existují tak problematické provozy, jako právě Chvaletice, pokud jejich majitele absolutně nezajímá jakákoliv společenská odpovědnost za jejich špinavý byznys a odmítají i ta nejjemnější řešení jako je instalace kvalitnějších filtrů na umenšení znečištění, je důležité dát hlas občanské společnosti. Smutné je, že důsledkem ekonomických a mocenských nerovností jsou dnes lidé, kteří se staví za záchranu naší budoucnosti, ostrakizováni.

Loňským účastníkům Klimakempu předložily Severočeské doly předžalobní výzvu v celkové výši 600 tisíc korun. Dopadla na sto aktivistů a aktivistek. O pokuty až ve výši 15 tisíc korun zase žádá Báňský úřad.

Represivní složky i firmy, vydělávající na znečištění, používají instrument ekonomického zastrašování často. Vědí, že fyzickým napadáním aktivistů během přímých akcí – které k podobnému typu protestu patří – si sympatie nezískají. Je totiž mnohem jednodušší zúčastněné finančně umořit.

Jak se bude vyvíjet letošní Klimakemp, to není vůbec jisté. Po dobu čtrnácti dnů ale bude u Chvaletic probíhat série akcí, přednášek, workshopů i debat, které – na rozdíl od smradlavých Tykačových továren – mají za cíl skutečně životaschopné Česko.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)