23. června nepůjde na Letné jen o demonstraci (2019)

. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 21. 6. 2019 (ČRo Plus, 4 min) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hvížďala, Karel: Karel Hvížďala: 23. června nepůjde na Letné jen o demonstraci. In web ČRo Plus, 21. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na Letné bude 23. června ohlášena hlasitě změna politického paradigmatu.

Nejprve si připomeňme: Proti našemu premiérovi a ministryni spravedlnosti se demonstruje od konce dubna, dne 18. června se konala ze stejných důvodů demonstrace v Bruselu a v neděli se očekává na Letné další demonstrace za účasti asi 220 tisíc lidí.

Jde evidentně o největší demonstrace od roku 1989, které organizuje Milion chvilek pro demokracii v čele se studentem teologie a filozofie Mikulášem Minářem. Podle agentury Median tyto akce podporuje asi třetina občanů a největší zájem o ně mají vysokoškoláci, kteří patří  k tak zvané generaci Z, tedy Zero, česky nula, kterou se označují lidé narození kolem roku 2000. Je jim většinou mezi 25 a 35 lety.

Jen z těchto kusých dat je zřejmé, že o slovo ve veřejném životě se vehementně hlásí úplně nová generace, která má zcela odlišné hodnoty než tzv. nová střední třída, jak předešlou generaci označil německý sociolog Andreas Reckwitz.

Ten taky znovu zavedl v sociologii termín třída, který jeho kolega Helmut Schelsky v 70. letech zavrhl, protože dle něj se v té době prosadil ve staré Evropě tzv. kulturní konsensus. V důsledku to znamenalo, že se tehdy věřilo, že se vytratily rozdíly mezi městem a venkovem a že všichni chtějí konzumovat stejné výhody.

Generační výměna a konec starých pořádků

Jenže ve stejné době díky expanzi univerzitního vzdělání se zrodila nová střední třída, v angličtině nazývaná „global professional classes“, která obsadila důležité funkce a stala se hybnou silou pozdní moderny: příslušníci této třídy, která dostala v Německu jméno jedineční, se starají hlavně o kvalitu života a upřednostňují tzv. kulturní symbolické zboží, jako je jedinečnost a kreativita.

K bydlení oživují staré domy, vyhýbají se drahým restauracím a neznají pocit ohrožení, protože často pracují a žijí každou chvíli v jiné zemi, hovoří dobře mnoha jazyky, jsou kosmopolitní, necítí se vázáni k žádné zemi a čtou jen New York Times a Financial Times.

Generace Zero, k níž je možné počítat i Piráty, a která dnes vstupuje výrazně do popředí, čte Deník N, už ví, že není kam emigrovat, kam se přestěhovat, kam utéci, a proto se stejně jako u nás začala ve Francii, Německu nebo Hongkongu starat o obnovu klasické demokracie doma, o odstranění velkých sociálních rozdílů mezi nejvyšší a nejnižší společenskou třídou: Její globální zájmy jsou soustředěny převážně na ekologii, protože cítí odpovědnost za budoucnost naší planety, v níž budou žít její děti a vnoučata.

Slova předsedy Sněmovny a místopředsedy hnutí ANO, že se s demonstranty nedá bavit, jsou proto velmi krátkozraká a budou mít za následek, že s takovými politiky se v dohledné době nebude chtít bavit ani velká část našich občanů. Generační výměna by pak mohla být velmi razantní.

Jestliže se v Praze na Letné 23. černa 2019 sejde skutečně více než 200 tisíc lidí, mohl by se tento den, pokud úsilí protestujících nepoleví, stát jednou v našich dějinách symbolem začátku definitivního konce starých pořádků.

Autor je publicista

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)