Univerzita Karlova podlehla kouzlu peněz nejbohatšího Čecha (2019)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 10. 2019 (ČRo Plus, 3 min) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Univerzita Karlova podlehla kouzlu peněz nejbohatšího Čecha. In web ČRo Plus, 10. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Obě strany se zavazují zdržet všeho, co by mohlo poškodit dobré jméno a pověst stran,“ píše se mimo jiné ve smlouvě o partnerství mezi Univerzitou Karlovou a společností Home Credit.

Z reakcí na uzavření této dohody je zřejmé, že už byla porušena. Část akademické obce a veřejnosti totiž považuje zmiňované partnerství za poškození pověsti nejstarší univerzity v zemi. Mohou za to spotřebitelské úvěry, respektive exekuce související s jejich nesplácením.

Tyto sporné případy se totiž řídily rozhodčí doložkou. Zaručovala, že neskončí u soudu, ale u arbitráže. Ta de facto probíhala v režii firem poskytujících úvěry. Podle očekávání v nich vítězily a získávaly peníze také za sankce, které byly neúměrně vysoké. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)