O příčinách a důsledcích (2019)

Ivan Hoffman. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 18. 11. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hoffman, Ivan: Ivan Hoffman: O příčinách a důsledcích. In web ČRo Plus, 18. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tím, že se 17. listopad slaví jako státní svátek, se paradoxně zúžil prostor pro jeho analýzu.

Libujeme si v diskusi o příčinách sametové revoluce a dobře umíme vysvětlit, proč lidé vyšli do ulic. Jelikož jsme minulý režim definovali jako čiré zlo, žalář obehnaný ostnatým drátem, ve kterém občané úpěli komunistickým terorem a marně prahli po svobodě slova a lidských právech, samo sebou se nabízí, že jsme se z říše zla museli probudit do ráje svobody a demokracie.

Zásadní společenské změny, kterými jsou revoluce a převraty, ovšem nemají pouze příčiny. Mají také důsledky. V prvních letech po převratu šlo kritiku chyb, přehmatů a nepravostí odbýt tím, že jde o daň za svobodu, o bagatelní potíže růstu, anebo zahánět kritiky s odkazem na křehkost demokracie.

Z většího odstupu už ale bylo patrné, že společenská změna nebude pouhou korekcí našeho dosavadního způsobu života a že nad dynamikou vývoje ztrácíme kontrolu.

Když po rozdělení Československa Václav Klaus hovořil o tom, že sociální únosnost reforem je naplněna a „šlápnul na brzdu“, bylo už pozdě. Přechod ke kapitalismu za něj dotáhl privatizací bankovního sektoru Miloš Zeman a bylo vymalováno. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)