Roste v ODS nový Václav Klaus mladší? (2019)

Petr Holec. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 3. 12. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Holec, Petr: Petr Holec: Roste v ODS nový Václav Klaus mladší? In web ČRo Plus, 3. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Není to ani dva měsíce, co šéf ODS Petr Fiala vyrazil na „usmiřovací turné“ do pražských Řeporyjí.

Tady za ODS starostuje bulvární novinář Pavel Novotný, který i své starostování pojal spíš bulvárně než konzervativně. Obden rád uráží všechny, včetně vysokých politiků, a naposled vzbudil rozruch vystoupením v ruské státní televizi, kam se dostal kvůli svému záměru postavit v Řeporyjích pomník vlasovcům. Brněnský profesor politologie Fiala se proto přijel na zlobivé dítě ODS osobně podívat.

Žebříčky popularity

Možná se chtěl od Novotného u piva v hospodě i něco přiučit. Šéf ODS totiž nepatří mezi nejpopulárnější a „nejkontaktnější“ politiky. Přes veškerou snahu marketérů strany stále působí příliš profesorsky a z většiny hitparád osobní politické popularity vychází ještě hůř než šéf komunistů Vojtěch Filip. To Novotný, bývalý dramaturg osobních pořadů Jaromíra Soukupa na TV Barrandov, který ve stále konzervativnější ODS mnohé děsí, přinejmenším ví, jak upoutat pozornost. Když zrovna nebuduje pomník vlasovcům, tak novinářům vypráví o tom, jak chce být prezidentem i poslancem. V cestě nahoru mu ale stojí vlastní strana.

Fiala by si proto měl dát pozor. Svým chováním i vystupováním, které ve skutečnosti není nic jiného než permanentní osobní reklama, Novotný stále víc připomíná někdejší volební kometu ODS Václava Klause mladšího. I on, na rozdíl od Novotného sice vystudovaný matematik, měl čuch na témata, která rozdělují lidi a přinášejí proto osobní politické body. Klaus mladší sice na rozdíl od Novotného nikdy nevyrazil na ruskou ambasádu v úklidové multikáře, i on měl ale slabost pro bizarnost. A to takovou, že v posledních sněmovních volbách získal mnohem víc preferenčních hlasů než Fiala. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)