Ranní úvaha Aleny Scheinostové – Jsem proti (2020)

Alena Scheinostová. Ranní úvaha.

Natočeno 2020. Premiéra 15. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava, 6:50 h.; 4 min.).

Lit.: Scheinostová, Alena: Alena Scheinostová: Jsem proti. In web ČRo 3 Vltava, 15. 1. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Máte tu nějakou vládu? Tak já jsem proti!“ říká ve známé anekdotě Irčan poté, co se po emigraci z nehostinné vlasti vylodí na březích Nového světa.

Být a priori proti může být úsměvné, pokud jde o karikaturu vlastnosti připisované společenství určitého kulturního okruhu. Nicméně jako komunikační strategie, která začíná převládat v našem každodenním fyzickém i elektronickém styku, začíná být neustálé sebevymezování poněkud otravné.
Začala jsem si toho všímat okolo prezidentské volby, té vůbec první, v roce 2013, kdy si svého „Losnu, nebo Mažňáka“ mohli vybírat sami občané. Volím Karla! Ty volíš Karla? Já tedy Karla nevolím. Karel je takový, makový, povidlový. A co to bylo u nich na zámečku?! Viděli jste ty obrazy?! A víte, kdo je na nich?! Nikdy v životě bych nevolil Karla. To chcete vážně volit Karla?! – Nebo si dosaďte jméno toho druhého, v jiném se oba voličské tábory zase tolik nelišily.
Vás jsem se na nic neptal
Bylo to tehdy takové rozehřívací kolečko a od té doby pilně trénujeme. Rychle jsme totiž zjistili, že „proti“ lze s trochou umu být takřka kdykoli. Evropská unie? Migrace? Milion chvilek a jedna Greta? Otevírací doba o svátcích, rámy na Hradčanech, krize v Iráku, zákaz zalévání? Nezáleží, jak velké je téma. Vášně mohou být velké vždy.
Dnes už to zná nejspíš každý, kdo si třeba jen dovolí napsat na Facebook větu s náznakem názoru, nebo i jen se zahrnutím zmínky, která druhým umožní si názor generovat. Máte ráda květiny? Hlavně to nikde neříkejte ani nikam nepište: mohla byste se rázem dozvědět, že zvyk dávat květiny je pitomý nebo neekologický nebo jsou z nich alergie anebo že si zřejmě o nějaký ten pugét říkáte a kdo si myslíte, že vám ho bude dávat.
Míra odporu i urputnost reakcí budou růst úměrně tomu, nakolik právě v danou chvíli použitá „klíčová slova“ rezonují v televizi, online zprávách a vůbec ve veřejném prostoru a zda dané téma zpracovává nějaký zrovna populární seriál. Svůj názor na danou věc, a to nejlépe právě opačný než ti okolo, má potom snad i leták na obecní vývěsce a sousedův bílý králík.
Čím rozhodnější je reakce, tím méně ovšem bývá relevantní. Vážně jste potřebovala k těm svým květinám od někoho radit? „Já jsem se vás na nic neptal, sluho,“ opakuju si Miloušovu hlášku z oblíbeného Saturnina, kdykoli se i mě zmocňuje chuť rozdávat nevyžádané rady a komentáře.
Jít proti proudu je v módě
Stane se něco, když se do pléna nepodělím o své postřehy ke slovenským volbám, eutanazii či výuce jazyků s rodilým mluvčím? V devadesáti procentech vůbec nic – ba naopak se možná vyhnu nehtu zlomenému o klávesu s vykřičníkem anebo hádce u rodinného oběda.
Je to tak lákavé: kdo je proti, ten je pod světlem, toho si okolí všimne. Nejde přece s davem, obrysy jeho jedinečné osobnosti jsou jednoznačné a ostré jako snímek v jpegu. A to je opojné jak chardonnay, jak jsme zjistili při našich prvních „ne“, když nám byl tak rok a čtvrt. Ten Pepíček je ale chytrý, smála se tehdy maminka, babička i teta, která byla právě na návštěvě.
Škoda, že jsme v těch časech tak trochu zastydli a nenaučili se, že můžeme být sami sebou i tehdy, když si své „ne“ budeme častěji myslet, než je říkat – a že ani občasné „nevím“ nezpochybní naši identitu. Máme ten nový rok, třeba se to letos aspoň trochu naučíme. Nebyla bych proti. Ale nevím.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)