Jak přežít konec prezidentství podle Putina (2020)

Libor Dvořák. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 21. 1. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Jak přežít konec prezidentství podle Putina. In web ČRo Plus, 21. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ruský prezident Vladimir Putin předložil Státní dumě balíček návrhů na ústavní změny, o kterých mluvil v poselství Federálnímu shromáždění.

Jednou z nejdůležitějších změn by mohla být ta, která se týká takzvané Státní rady. Právě ta by se mohla změnit z orgánu neústavního v ústavní a získat značné, možná dokonce absolutní pravomoci. Podle názoru odborníků by se právě Státní rada mohla pro prezidenta Putina stát po roce 2024 příslovečným záložním letištěm, ze kterého by Rusku vládl i po vypršení čtvrtého prezidentského mandátu.

Státní rada Ruské federace není žádné novum. Je to poradní orgán bez jakýchkoli pravomocí, který Putin založil vlastním výnosem hned v prvním roce svého prezidentství. Jeho tehdy proklamovaným smyslem bylo „zabezpečení koordinované souhry a vzájemné součinnosti orgánů státní moci“. Přímo ideální východisko pro zásadní proměnu tohoto orgánu o dvacet let později.

Předsedou skoro imaginární Státní rady v dnešní podobě je ruský prezident a její členstvo tvoří předsedové obou sněmoven parlamentu, prezidentovi zmocněnci v sedmi federálních okruzích, gubernátoři a také šéfové stranických frakcí ve Státní dumě.

Z rozhodnutí prezidenta mohou být do tohoto orgánu začleněni i bývalí gubernátoři a další vysloužilí státní úředníci. V dnešním režimu Státní rada zasedá jednou až dvakrát do roka a – jak už řečeno – o ničem nerozhoduje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)