Prolomit vlny – Ženy, neroďte nám tu, jak se vám zachce (2020)

Lékaři v médiích často kritizují snahu starších žen o početí, ale zapomínají přitom na muže. Komentář připravila Zuzana Fuksová.

Natočeno 2020. Premiéra 27. 1. 2020 (ČRo Rádio Wave, 5 min.).

Lit.: Fuksová, Zuzana: Ženy, neroďte nám tu, jak se vám zachce. V Česku pořád vládne porodní mansplaining. In web ČRo Radio Wave, 27. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Už pár tisíc let se rozmáhá takový nešvar. Tu a tam muži bez vyžádání radí ženám, jak používat své tělo tak, aby bylo co nejužitečnější všem okolo. Se vzrůstajícím počtem neplodných párů roste i počet rozumbradů, kterým nestačí tradiční mansplaining týkající se „jen“ ideálního ženského těla a chování, ale pouští se i do výsostně soukromé oblasti početí dítěte.

V posledních měsících se mi otevřela kudla v kapse hned u dvou mediálních výstupů českých lékařů, kteří nevybíravě hodnotili počínání starších rodiček. Loni v září se MUDr. Bohuslav Konopásek vyjádřil na stránkách idnes.cz k příčinám nárůstu onkologických onemocnění prsu tak, že dle jeho názoru ženy „honí kariéru a potom horko těžko porodí jedno dítě“. Podle onkologa jsou důvodem jak porody ve vyšším věku, tak třeba umělá oplodnění, která představují doslova hormonální nálož. Jeho výrok vyvolává dojem, že ženy si rakovinu způsobují samy svým kariérismem, a zcela opomíjí fakt, že na vzniku dítěte se stále ještě podílí i muži. Pak byla v gynomansplainingu přestávka a já jsem čekala až do ledna. A stálo to za to.

V rozhovoru pro Radio Wave se soulmate onkologa Konopáska, gynekolog David Rumpík nechal slyšet, že fenomén darování vajíček souvisí s oddalováním prvního porodu. S tím nezbývá než souhlasit. Pak to ale eskalovalo. „Žena, která se zahledí do své práce, do vzdělání, kariéry či byznysu, najednou zjistí, že jí je 38 let. Začne se léčit, léčba nezabírá, dostane se ke čtyřicítce a my zjistíme, že její vaječníky už nefungují. Že čas, ve kterém mohla mít děťátko z vlastních vajíček, už promeškala.“ Slova jsou silné zbraně, zvláště když jedním dechem vychrlíte spojení „žena, která se zahledí do své práce“ a „děťátko z vlastních vajíček“. Že i v pozdním kapitalismu má nenarozené dítě obvykle dva dárce genetické informace, se zase nedozvíme. Workoholismus sice může být jedním z možných motivů oddalování mateřství, ale je to argument jedním možným vysvětlením.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)