Foldynův čas v ČSSD se krátí (2020)

Lukáš Jelínek. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 17. 2. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Jelínek, Lukáš: Lukáš Jelínek: Foldynův čas v ČSSD se krátí. In web ČRo Plus,  17. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pozornost věnovaná sociálnědemokratickému poslanci Jaroslavu Foldynovi souvisí s úbytkem rebelů v českých politických vodách.

Václav Klaus mladší byl z ODS vyštípán a jeho vlastní strana zatím nijak nezáří. Druhdy odbojný lidovec Jiří Čunek zkrotl a podporuje současného partajního šéfa Mariana Jurečku. A tím tak zhruba výčet politiků výrazněji se odchylujících od stranického mainstreamu končí. Zbylé subjekty buď drží pohromadě díky společně sdílenému programu, nebo respektu k silnému lídrovi.

Mnohem víc než v minulosti táhnou za jeden provaz i sociální demokraté. Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola nejspíš poté, co se od něj odvrátili i regionální kolegové, sejde z očí i z mysli. S někdejšími ministry a poslanci Michalem Haškem a Zdeňkem Škromachem uzavřel předseda ČSSD Jan Hamáček příměří. Po loňských sporech například o odvolání a jmenování ministra kultury urovnal vztahy i s prezidentem, ale stěží na delší dobu, protože Zemanova láska po zajících skáče.

Ztrácí na ceně

Jaroslav Foldyna byl sice stejně jako Zimola místopředsedou oranžových, ovšem neprojevil se ani jako ideolog, ani jako stratég. Jeho přínos pro Lidový dům je jen dvojí. Je známou tváří na komplikovaném Ústecku, kde za ním stojí spolustraníci. Je ale pravda, že v domovském Děčíně loni před voliči neobhájil ani svůj mandát městského zastupitele. Nakonec se Foldynova cena odvíjí zejména od toho, že je jedním z 15, tedy nemnoha členů klubu ČSSD v Poslanecké sněmovně.

Také proto mu byly dříve jeho rošťárny odpouštěny. Dokud se projížděl na motorce s ruskými nacionalisty z řad Nočních vlků, nebo se vyhraňoval vůči menšinám, slýchali jsme, že je to holt samorost z problémového regionu. Jakmile se ale začal vyskytovat vedle předáků české krajní pravice a verbálně napadat špičky ČSSD, přičemž výraz „neomarxisté“ patří ještě k těm mírnějším, došla trpělivost i Hamáčkovi.

Loni na podzim se ještě Foldynovo vyloučení z ČSSD nepovedlo. Na partajních předsednictvech bývá nízká účast. Nadto Hamáčkovi chyběly hlasy pražských členů, kteří nevynechají příležitost, jak mu nastavit nohu. Jenže Foldyna se nezklidnil ani po této lekci. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)