Zavřete oči, Foldyna odchází (2020)

Ondřej Konrád. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 2. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Konrád, Ondřej: Ondřej Konrád: Zavřete oči, Foldyna odchází. In web ČRo Plus, 25. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je sice fakt, že leckterým dnešním gymnazistům neříká datum 25. února nic, případně ho mají za konec druhé světové.

Nicméně skoro šedesátiletý český politik, trávící přesně půlku života v řadách umírněné levice, sociální demokracie, a chvíli předtím ještě kandidující na členství v levici totalitní, tedy v KSČ, by takovou mezeru v historii mít neměl.

A těžko tedy dlouhodobému vnitrostranickému rebelovi Jaroslavu Foldynovi necvrnklo, že si k slavnostnímu odchodu ze strany vybral právě výročí Vítězného února. Jenže kdo v tom snad hledá smysluplnou symboliku, ten se nejspíš nahledá.

Různé druhy marxismu

Zato nalézt důvody, proč musí být s tímto krokem spokojen jak on, tak přinejmenším současné vedení ČSSD, ne-li většina ve straně, je velice snadné. Ovšem vypočítat je by daleko přesáhlo rozsah tohoto komentáře.

Z Foldynových stále divočejších výroků za poslední dva tři roky se přitom mohlo snadno zdát, že dokonce usiluje o vyloučení. Toho se mu vloni na podzim také málem dostalo, ale nakonec se musel předseda Hamáček smířit s tím, že mu pražská organizace učinila drobný naschvál a Foldynu ve straně podržela.

Ale severočeský zastupitel do vlastních řad tepal neochvějně dál. Do cizích by si toho také od něho takřka nikdo nevšímal. A pan Foldyna evidentně stojí o pozornost. Rád bývá viděn. Třeba na sociálních sítích, jak tluče do boxerského pytle a říká přitom cosi rozhodného. Nebo v celostátních médiích, když fyzicky doráží na aktivistu protestujícího proti pražské návštěvě motorkářského gangu ruských nacionalistů.

Určitou skupinu mladších spolustraníků klidně označí za „neomarxistickou pakáž“, sám pak se hlásí k „marxismu tradičnímu“. Co si pod tím představit, čert ví. Snad marxismus leninský? Jeho politický guru Miloš Zeman, kterého Foldyna stále ČSSD předhazuje a sám jej například okamžitě poslechl, když po volbách 2017 rozčarovaně skládal stranické funkce a prezident ho za to pokáral, se ovšem k nějakému tradičnímu marxismu určitě nemá. Nicméně po tomto úterku se spolu ocitnou v jednom pytli bývalých sociálních demokratů. Ještě třeba s Jiřím Paroubkem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)