Skloňování zákona, který rozvolní češtinu (2020)

Miloš Šenkýř. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 5. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Šenkýř, Miloš: Miloš Šenkýř: Skloňování zákona, který rozvolní češtinu. In web ČRo Plus, 24. květen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poslanci mají na stole zákon, který by ženám mohl dovolit bez složitých podmínek zarazit přechylování jejich příjmení. Oné známé koncovky -ová.

„Hrála Medřický.“ Těmito dvěma slovy mi kdysi profesorka českého jazyka na Masarykově univerzitě Marie Krčmová vysvětlila svůj odmítavý pohled na úvahy o ukončení přechylování ženských jmen. Oné koncovky -ová. Dvě slova – „hrála Medřický“. Znamená to, že hrála MedřickÁ, hrála MedřickOU – nebo hrála MedřickÉ? Jedním z dopadů nepřechylování je v mnoha případech také konec skloňování.

Naši zákonodárci teď jednají o rozvolnění. Ne koronavirovém, ale o rozvolnění pravidel češtiny. Přesněji té jejich části, která začala vznikat někdy za Marie Terezie zaváděním příjmení. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)