O svobodě nosit roušku (2020)

Jan Fingerland. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 20. 9. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fingerland, Jan: Jan Fingerland: O svobodě nosit roušku. In web ČRo Plus, 20. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Bělorusku nebo Hongkongu právě bojují za svou svobodu. A my vlastně také. Za svobodu nenosit roušky.

Ještě nedávno někteří cizinci s obdivem, případně i nedůvěrou sledovali českou ochotu kolektivně si nasadit roušky, ať už z pocitu odpovědnosti, strachu, nebo údajné stádnosti. Doba se ale mění, i u nás se zvedá odpor proti „náhubkům“, které nám prý vláda nasadila. Lidé se na internetu vyzývají k bojkotu roušek nebo sdílejí návody, jak nařízení očůrat. I dva ústavní právníci konstatovali, že stát nesmí vymáhat, co zákon nenařizuje.

V jistém smyslu je možné toto jednání pochopit. Málokteré omezení jde tak na tělo, jako právě rouška, a to doslova. Přitom se lékaři před očima užaslé veřejnosti přou o účinnosti roušek. A ani vláda si nevysloužila velkou důvěru svým dosavadním postupem. V neposlední řadě jsme i bez ohledu na koronavirus nenápadně vstoupili do éry, kdy si vláda krůček po krůčku bere pravomoci, o které v minulé generaci přišla. Takže ano, bdělost je na místě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)