Závěrečná v baru (2020)

Ivan Hoffman. Glosa.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 9. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Hoffman, Ivan: Ivan Hoffman: Závěrečná v baru. In web ČRo Plus, 23. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zdá se, že mnoho lidských životů lze zachránit tím, že se o půlnoci zavřou bary. Pro bary je ale taková závěrečná údajně likvidační.

Pro jejich klienty je o půlnoci noc ještě mladá. Právě začínají naplno žít, a s tím jdou ruku v ruce drinky, se kterými stojí a padá barmanovo pracovní místo. Pokud se toto noční dilema řeší v televizi v hlavních zprávách, půjde určitě o problém zásadní, kardinální.

Kdo jsou ti lidé, kterým barman po půlnoci vděčí za živobytí, a kteří se po půlnoci stávají celospolečenskou hrozbou, kterou řeší vláda, krizový štáb, televizní štáb, hygiena a několik ministerstev? Z osobní zkušenosti to nevím. V žádném baru jsem už dlouhou dobu nebyl.

A po půlnoci, neklame-li mne paměť, jsem v baru ještě nebyl nikdy. Za mlada jsme se ovšem my, básníci, setkávali v baru, ve kterém v pozdním odpoledni volně poletovaly a posedávaly múzy a diskusi o estetice ještě nerušili opilci, veksláci a zkrachovanci, kteří přicházeli později.

Dnes to určitě bude jinak, bar by po půlnoci nevydělával, kdyby si v něm předražené pití neporoučeli lidé solventní, úspěšní, kteří nemusí ráno vstávat do práce. Právě to mi ale příliš nedává smysl.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)