Ranní úvaha Jana Němce – Dopisy čtenářů (2020)

Jan Němec. Ranní úvaha.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 4 min.).

Lit.: Němec, Jan: Jan Němec: Dopisy čtenářů. In web ČRo 3 Vltava, 25. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: V Americe právě vychází kniha dopisů, které zahraniční čtenáři několik desetiletí posílali francouzské spisovatelce a filosofce Simone de Beauvoir.

Není asi překvapením, že přední intelektuálka své doby nějaké dopisy od čtenářů ze zahraničí dostávala. Ještě donedávna se však nevědělo, v jakém to bylo množství, a hlavně že si je pečlivě uschovávala. Na pověstné zaprášené krabice, které jsou snem nejednoho badatele, před časem narazila americká profesorka historie Judith Coffinová ve francouzské národní knihovně.

Čtenáři píší spisovatelům odjakživa a podle mě je to v pořádku. Vždyť samotné knihy se často dají chápat jako poněkud komplikované dopisy – někdy spíš otevřené dopisy, jindy dopisy v lahvi. Tím či oním způsobem spisovatelé píší o tom, co je zajímá, vzrušuje a trápí, a doufají, že jejich slova dorazí ke vzdáleným břehům druhého člověka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)