Stud a vnitřní změna… sine qua non (2020)

Petr Fischer. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 10. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fischer, Petr: Petr Fischer: Stud a vnitřní změna… sine qua non. In web ČRo Plus, 24. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Společnosti pozdní moderní doby stojí více než ty předchozí na důvěře. A to je, jak se potvrzuje v prvních dvou desetiletích 21. století, velmi křehká jistota.

Teroristický útok na newyorské srdce moderního kapitalismu v roce 2001 ukázal, že bezpečný není svět nikde. To stejné se potvrdilo během finanční krize, která se táhne od roku 2008 a stále po ní zůstávají menší nebo větší pomníky krachu globálního finančního kasina. Klimatická krize zasahuje všechny na planetě. Pandemie covidu-19 tuto křehkost důvěry odhaluje i tam, kde si chceme být jisti nejvíce: v oblasti zdraví.

Až příliš mnoho lidí věří konspiračním teoriím, až příliš mnoho lékařů a jiných specialistů zpochybňuje vážnost současné hrozby. Až příliš mnoho politiků se místo důsledného řešení situace stará o vlastní popularitu a marketingově silný mediální obraz. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)