Suverenita a demokracie (2020)

Jan Vávra. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 21. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Vávra, Jan: Jan Vávra: Suverenita a demokracie. In web ČRo Plus, 21. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  V postkomunistických zemích je postavení soudů a soudců vůči politikům – stejně jako postavení médií – chápáno pořád úplně jinak než v západním světě.

V dubnu letošního roku zrušil Městský soud v Praze čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou epidemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby.

Tehdy se nechal prezident Zeman slyšet, že soud tak na sebe bere odpovědnost za dopady na životy, zdraví nebo hospodářství České republiky. A premiér Babiš pokládal za absurdní, že soud může zrušit opatření vlády, která zcela evidentně zachránila tisíce lidských životů.

Z politického suterénu se pak ozval mluvčí Hradu Ovčáček, který na svém twitteru napsal, že zde reálně vládnou nikým nevolení soudci, kteří bez mrknutí oka rozhodují od stolu o osudech 10 milionů lidí. „Co kdybychom rovnou zrušili volby a všechny ústavní orgány?“ tázal se prezidentův mluvčí. (…)

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)