Poučení z roku 2020 – tahle země potřebuje nějakou vládu (2020)

Jindřich Šídlo. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 17. 12. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Šídlo, Jindřich: Jindřich Šídlo: Poučení z roku 2020 – tahle země potřebuje nějakou vládu. In web ČRo Plus, 17. prosinec 2020  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Psal se prosinec roku 2012, do Štědrého dne zbývalo pět dní a vláda Petra Nečase (ODS) ve sněmovně prosadila státní rozpočet a také napotřetí svůj daňový balíček. Bylo to neuvěřitelné drama.

A také důkaz, že zatím poslední kabinet české pravice definitivně mele z posledního: jen mimořádně slabá vláda nechá poplatníka až do konce roku hádat, jaké daně bude od Nového roku platit. V červnu 2013 Nečasova sestava padla. Ne přímo kvůli tomu, co půl roku před tím předvedla ve sněmovně, ale už jen za to si nic jiného nezasloužila.

Tenhle velký politický krach vedl k nástupu Andreje Babiše (ANO) – stačilo slíbit, že země bude řízena efektivnějším a předvídatelnějším způsobem než v časech „tradiční politiky“. Výsledky se dostavily. Takže letos se o daních na rok 2021 bude hlasovat tři dny před Štědrým dnem a není zatím jasné, zda si to poslanci po případném prezidentském vetu nezopakují ještě někdy na Silvestra.

O tom, kdo podpoří rozpočet, nebylo jasné ještě v pět hodin večer v den, kdy o něm měla sněmovna hlasovat ve třetím čtení. Přičemž za normálních okolností by pro něj nemohl zvednout ruku vůbec nikdo, protože nemůžete vážně rozhodovat o něčem, tím víc o veřejných penězích, když neznáte základní podmínky takového návrhu – ano, řeč je znovu o daních. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)