Ústava se musí ctít, i kdyby padaly trakaře (2021)

Lukáš Jelínek. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 23. 2. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Jelínek, Lukáš: Lukáš Jelínek: Ústava se musí ctít, i kdyby padaly trakaře. In web ČRo Plus, 23. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Babišova vláda zná při potírání koronaviru dvě polohy. Buď nařizuje, aniž by vysvětlovala, a pak nezřídka svoje kroky revokuje, upravuje, prostě mění. Slovy Williama Shakespeara: „Když máme lepší, dobrý důvod padá“. Anebo spráskne rukama a jako ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekne, že restrikce nezabírají a záleží teď už jen na odpovědném přístupu každého z nás.

Výstižně na to zareagoval politolog Miroslav Jašurek, když podotknul, že od přístupu „řídit stát jako firmu“ jsme se dostali k principu „každý sám za sebe“, a obratem se otázal: „Taky ten rozvrat institucí cítíte fyzicky každý den?“

Jak jinak, bohužel.

Svědčí o tom i včerejší verdikt Ústavního soudu. Neupírá vládě možnost omezovat provoz maloobchodu, žádá ale, aby své kroky, jimiž se dotýká elementárních lidských práv a občanských svobod, řádně odůvodňovala. S tím si od počátku krize nedělá hlavu.

Aby šlo posoudit, zda bylo to či ono omezující opatření relevantní, musí kabinet uvést, proč, na základě jakých dat k němu přistoupil a co si od něj slibuje. Stačí spíchnout právní argumentaci a doplnit ji tabulkami či grafy epidemiologů. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)