Rozhlasový sloupek – Švejk (2021)

Jiří Březina. Rozhlasový sloupek.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2021. Premiéra 1. 3. 2021 (ČRo České Budějovice, 2 min.) v cyklu Rozhlasový sloupek.

Lit.: Březina, Jiří: Jiří Březina starší: Švejk. In web ČRo České Budějovice, 1. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Letos slaví stovku nejpřekládanější česká kniha, Haškův Švejk. Asi by se slušelo tohle výročí ozdobit nějakým chvalozpěvem, ale tak jednoznačný můj vztah ke Švejkovi není. Naštěstí jsem v literatuře nevzdělaný amatér a snad mi tedy budou odpuštěna následující poněkud svatokrádežná slova.

Švejka jsem četl mnohokrát. Do prvního přečtení mě vlastně vehnali rodiče, kteří mi ho jako jedinou knihu číst zakazovali, protože je to prý samá sprosťárna a mám na to dost času. Takže mi nezbylo nic jiného, než si ji tajně vypůjčit a zjistit, že ani v jednom bodě nelhali. Nemohlo mi tenkrát být víc než deset a chápal jsem toho v ní málo, kromě těch sprosťáren, samozřejmě.

Později jsem se k ní opakovaně vracel a přicházel jsem jí na chuť, ale málokdy jsem ji dočetl do konce, který vlastně nemá. Jak stránek přibývalo, přestával mi Haškův humor fungovat a zbyl jen nekonečný popis vojenského harcování prošpikovaný opileckými historkami, a těmi sprosťárnami, samozřejmě. O závěrečném dílu z pera Karla Vaňka ani nemluvím. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)