Volby v Rusku začínají. Vítěze známe předem (2021)

Libor Dvořák. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 16. 9. 2021 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Volby v Rusku začínají. Vítěze známe předem. In web ČRo Plus, 16. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  V Rusku začnou netrpělivě očekávané třídenní volby do Státní dumy. Děje se tak v atmosféře utahování mocenských šroubů, které má vést především k tomu, aby ve volbách zvítězila „strana moci“ Jednotné Rusko. Není pochyb, že přesně takhle to taky skončí, a otázkou je jen to, kolik hlasů Jednotnému Rusku připíše Ústřední volební komise.

Podobně jako u nás se i v Rusku mluví o „nejšpinavějších volbách“ – a ač to zní jako jisté internacionální klišé, možné to je.

Než přijdou tradiční „volební kolotoče“ – tedy autobusy, převážející voliče od jedné volební místnosti ke druhé a umožňující vhodit hned několik hlasovacích lístků, objevily se v Rusku četné špinavé praktiky, které hlasování předcházely. Zajímavé přitom je, že se soustředily hlavně na komunisty a na žirinovce či kandidáty strany Jabloko, kdežto strany Jednotné Rusko a Spravedlivé Rusko nic takového nezaznamenaly nebo alespoň nepřiznaly. A jak to vypadá v praxi?

Častí jsou kupříkladu protikandidáti, jejichž jména jsou totožná či přinejmenším velmi podobná jménu kandidáta takto napadeného. Vyprávět by mohl „jabločnik“ Boris Višněvskij, který nejenže se dočkal hned dvou protivníků s identickými jmény, ale dokonce i toho, že si oba nechali narůst stejný plnovous a jsou mu tedy i fyzicky velmi podobní. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)