Co domluvil čínský prezident Si v Moskvě (2023)

Libor Dvořák. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 22. 3. 2023 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Co domluvil čínský prezident Si v Moskvě. In web ČRo Plus, 22. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Bezmezné partnerství“, „starý dobrý přítel Si“, „společné globální zájmy“ atakdále – podobné eufemismy zaznívají z Moskvy i Pekingu už delší dobu. A teď je tedy měla stvrdit třídenní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě. K té ho Vladimir Putin pozval v závěru loňského roku při poslední vzájemné videokonferenci.

Prezident Si pozvání vyhověl – i přesto, že krátce před jeho příletem do Moskvy přišel haagský tvrdý verdikt v podobě mezinárodního zatykače na Vladimira Putina.

Peking Siho přílet do Moskvy potvrdil na poslední chvíli, až v pátek 17. března. Při samotných jednáních šlo především o to, že ať už se události v Rusku a jeho nejbližším okolí vyvíjejí jakkoli, pro Peking je naprosto nepředstavitelné, že Putinův režim by se najednou zhroutil. Proto také udělá vše pro to, aby se udržel při životě, a to doslova za každou cenu.

Začněme spoluprací ekonomickou. Čína by se bez ruských dovozů docela jistě obešla, ale to udělat nechce. Naopak – aby ruskému partnerovi pomohla, je samozřejmě ochotna nahradit euroamerické trhy, které přestaly odebírat především ruské energetické suroviny. Nebude to tak jednoduché, protože nejdřív bude třeba dobudovat příslušné dopravní cesty, především plynovod Síla Sibiře 2. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)