Prezidentův podcaster a hybridní novinařina (2023)

Petr Honzejk. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 25. 3. 2023 (ČRo Plus, 5 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Honzejk, Petr: Petr Honzejk: Prezidentův podcaster a hybridní novinařina. In web ČRo Plus, 25. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Sovy nejsou tím, čím se zdají být, říká motto slavného seriálu Twin Peaks. Na Pražském hradě, má, jak se zdá, tohle dílo věrné a nadšené fanoušky. Naznačují to alespoň kroky v oblasti komunikace. Petr Pavel si vybral jako podstatný komunikační prostředek sérii podcastových rozhovorů, které pod titulkem „Podhradí“ pořizuje šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr.

Rozhodnutí vyvolalo na sociálních sítích i v novinářské obci pozdvižení a nikoli s kladným znaménkem. Důvody byly v zásadě dva.

Zaprvé vazby Michala Půra, kterého pojí dlouholeté byznysové partnerství s lobbistou Tomášem Jirsou, na něhož před čtyřmi lety prasklo, že jeho agentura měla na objednávku PPF vylepšovat v Česku obraz komunistické Číny. Jirsa tehdy říkal, že šlo jen o to, tlumit extrémy, ale je to v podstatě totéž.

Pokud nyní prezident Pavel, který před komunistickou Čínou varuje, kudy chodí, zvolí jako moderátora Michala Půra, provozujícího společně s Jirsou podcast Insider, vypadá to opravdu trochu divně.

Druhým důvodem nelibosti byla skutečnost, že si k pravidelným rozhovorům Petr Pavel nevybral buď Český rozhlas, nebo Českou televizi. Veřejnoprávní média jsou z logiky věci neutrální a nehrozí u nich, že by Petru Pavlovi něco odpustily nebo mu dokonce, řečeno fotbalovou terminologií, připískávaly, takže by bylo fér vystavit se otázkám jejich novinářů. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)