Národní konzervativismus v měnícím se světě (2023)

Jan Vávra. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 26. 3. 2023 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Vávra, Jan: Jan Vávra: Národní konzervativismus v měnícím se světě. In web ČRo Plus, 26. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Západní komentátoři se shodují v tom, že časy míru a prosperity skončily. Válka na Ukrajině může trvat dlouho a globální spolupráce, jak jsme ji znali před covidem, se již neobnoví, protože ve světě začínají dominovat národní geopolitické zájmy. Západní státy tedy budou muset více myslet na svoji bezpečnost, a to i na úkor ekonomické výhodnosti a prosperity.

Problémy ale přicházejí i zevnitř západního světa, v řadě zemí je systém liberální demokracie pod silným tlakem autoritářských populistů. A pak je zde nebezpečí, které jsme v důsledku války vytěsnili, ale které nezmizelo. Tím je dramaticky se zrychlující oteplování planety. Jak se k těmto – eufemisticky řečeno – výzvám staví naše vláda?

Fialova vláda vyvolala svěží dojem díky pohotové reakci na ruskou agresi na Ukrajině i zvládnutím předsednictví EU. Zdálo se, že pochopila význam solidarity a spolupráce, protože válka, a nakonec i covidová krize ukázaly, že máme šanci jen jako součást větších, nadnárodních celků. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)