Třešňový sad a Druhý dojem (2024)

Mojmír Vlašín. Příhody z Brna-Ořešína. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Čte Vladimír Hauser.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 20. 1. 2024 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 8 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Jak šel čas s třešňovým sadem aneb příhody ekologa Mojmíra Vlašína z brněnského Ořešína. In web ČRo Brno, 19. leden 2024  (článek). – Cit.: Knihu brněnského zoologa, ekologa, aktivisty a politika Mojmíra Vlašína Další příhody ochránce přírody vydalo ediční centrum Lipka. Je to už druhý knižní svazek rozmarných příběhů z autorova ochranářského, politického i civilního života. Jsou tam zážitky z Brna, ale i Norska, Mongolska a Kuby. Autor, který letos oslaví sedmdesátiny, nás v následující nahrávce zavede do Ořešína. (…)

Od roku 1985 bydlím v Ořešíně. Kdysi to byla malá osada, která je prvně zmiňovaná už roku 1275. Na začátku dvacátého století nechal tehdejší starosta Ořešína Vacek vysázet na bývalé obecní pastvině pod kopcem zvaným Horka třešňový sad. Sousedka říkala, že za první republiky tam chodili pajtlovat (pro nebrňáky: krást) obecní třešně. Oficiálně se ovšem musely kupovat nebo si to zájemce musel odpracovat. Strom přiděloval k očesání sám starosta dle zásluh. A byl tam také obecní hlídač.

V roce 1976 se však Ořešín stal součástí tzv. Velkého Brna a obecní sad se stal sadem městským. Když jsme se na Ořešín v roce 1986 přistěhovali, ještě tam byl hlídač a o třešně byl docela zájem. O rok později však město usoudilo, že sad nepotřebuje a že bude lépe jej změnit na zahrádky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)