O princezně Rozárce aneb Pohádky, kterými jsem neuspal dceru 1/7 (2020)

Jan Jirků. Pohádky pro Rozárku. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Jan Jirků.

Čte Rozárka Janků a Filip Jevič.

Natočeno 2020. Premiéra 9. – 15. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 19:00 h.) v cyklu Hajaja. Repríza 19. – 25. 4. 2021 (ČRo 2 Praha, 19:00 h.).

Obsah: 1. Úplně nevymyšlená, pravdivá pohádka (9:58) – 2. O polévce, o bramboráku a o houpačkách – 3. O dracích a o tom, že se po obědě chodí spát – 4. Zasloužená pohádka o šatech, které ušila teta Mirka – 5.  Pohádka o sekaný – 6.  O lachtanovi Hm-ta Hm-ta – 7. O sedmilásce.

Lit.: anonym: SERIÁL. O princezně Rozárce aneb Pohádky, kterými jsem neuspal dceru. In web ČRo 2 Praha, 9. březen 2020 (článek). – Cit.: (…) Uspat dítě dá někdy pěknou práci. Své o tom ví rozhlasový skřítek Hajaja i všichni rodiče. Nikdo netuší, čím to je, ale když uspávají děti, zaručeně usnou dřív než ony. A nemusí se o to ani trochu snažit. Prostě jim to jde tak nějak samo.

Spisovatel a režisér Jan Jirků prožil spoustu takových večerů, kdy se pokoušel vyprávět pohádky, aby dcera Rozárka rychle usnula a spokojeně prospala celou noc. Úspěch s uspáváním příliš velký neměl, zato vymyslel krásné příběhy, které pak sepsal a natočil.

Úplně nevymyšlená, pravdivá pohádka

Existuje čaj, který když vypijete, umí splnit nejrůznější přání? Loupežník Valnoha byl přesvědčen, že ano. Proto taky unesl skřítka Choroše.

O polívce, o bramboráku a o houpačkách

Vrabci přinesli nemocné Rozárce semínko. Rozárka ho zasadila a pak se divila, co jí v květináči vyrostlo. A divila se i maminka. Jen tatínek se nedivil, protože to on si tuhle pohádku vymyslel.

O dracích a o tom, že se po obědě chodí spát

Rozárka se vydala na boj s draky. Jenže přecenila své síly. V poslední chvíli ji nečekaně zachránil malý bratr Josífek. Jak?

Zasloužená pohádka o šatech, které ušila teta Mirka

Na nitě, ze kterých se dají ušít stříbrné šaty, je potřeba půlnoční rosa nasbíraná za úplňku. Podaří se Rozárce tuhle kouzelnou rosu švadlence přinést?

Pohádka o sekaný

Kouzelné koření na královskou sekanou se dá koupit až na konci světa. Jak se tam ale Rozárka dostane? A zvládne se vrátit dřív, než přijde tatínek král z práce?

O lachtanovi Hm-ta Hm-ta

Rozárka s Josífkem si hráli u vody, jako že mají plachetnici, která jede na výlet. Vtom přiletěl vítr a zmocnil se jejich lodi. Nebýt dobrosrdečného lachtana, kdo ví, jak by tahle hra dopadla…

O sedmilásce

Kvítek sedmilásky si přeje mít každé dítě. Protože když sedmiláska chybí, je doma smutno. A tak se Rozárka vypravila na dlouhou cestu, aby tenhle vzácný kvítek domů přinesla. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)