Princ Ruprecht z Bohemie 1/7 (2020)

Jiří Novák. Četba na pokračování. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Lukáš Kopecký.

Vypráví Barbora Goldmannová.

Nastudovalo Brno v roce 2020. Premiéra 23. – 29. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 19:00 h.).

Obsah: 1. Zajatcem císaře – 2. Přemožitelem loupežníků  – 3. Protivníkem vévody – 4. Zachráncem královského pokladu – 5. Neohroženým kapitánem – 6. Trosečníkem mezi kanibaly – 7. Králem v Bohemii.

Lit.: Hložková, Hana: Princ Ruprecht z Bohemie. In web ČRo 2 Praha, 23. 11. 2020 (článek). – Cit.:  Princ Ruprecht žije už deset let ve vyhnanství, kam rodina uprchla, když byl v peřince. Momentálně dělá královským rodičům starosti, proto ho vyšlou na zkušenou do Rakous, kde má sledovat, jak se dobývá pevnost v Linci. Při boji se zaplete do potíží a stane se zajatcem císaře Ferdinanda, který hocha nechá hlídat svou ochočenou vlčicí Akkou. Ruprecht si tajně vyrobí křídla a pokusí se uprchnout.

Původní pohádkový seriál Princ Ruprecht z Bohemie vypráví o princi, který musí dozrát v moudrého panovníka, aby se mohl ujmout vlády v rodné zemi. Autor tohoto cyklu, Jiří Novák, napsal sice smyšlený příběh, ale s vědomím reálného historického předobrazu. Odvážný hlavní hrdina má proto mnoho společného se skutečným Ruprechtem Falckým (1619–1682), nadaným synem českého krále Fridricha Falckého, který proslul jako vojevůdce, mořeplavec, matematik, vynálezce a umělec. Českým králem se však nikdy nestal.

Jiří Novák (1984) absolvoval Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, ateliér Animované tvorby. Kromě vystudovaného oboru se zabývá webdesignem a vědeckou ilustrací – je autorem výtvarného řešení pracovních listů na téma hospodářství a biologie lesa pro firmu PEFC a řady učebních pomůcek pro lesní pedagogiku. Pro Český rozhlas napsal minutovou hru Nulové navýšení, hajajovské cykly Dobrodružství mamuta v Československu (2018 – ve spoluautorství Anety Beránkové) a Vespasián z Jasanových hor (2019).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)