Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Detektivní parta ze Ženevy se vrací

Přemysl Hnilička

(vyšlo v Týdeníku Rozhlas, květen 2020)

Na podzim roku 1968 připravila pro posluchače dramaturgyně Jaroslava Strejčková cyklus detektivek švýcarské autorky Isabelle Villarsové. Herečka a spisovatelka žijící v Ženevě připravila v letech 1957-1986 na 200 rozhlasových detektivek pod souhrnným názvem Aventures de Roland Durtal (Dobrodružství Rolanda Durtala). Strejčková v roce 1968 vybírala z osmdesáti kriminálek – a nakonec se realizovalo šest titulů: Premiéra se neodkládá, Vlčí past, Hledejte leoparda, Když dívka chleba krájela, Tajemství pasažéra číslo 17/B a Buďte vítán, Frede.

Hlavními hrdiny populární série ženevského rozhlasu byli komisař Gallois, seriózní muž s lehkým sklonem k byrokracii; Roland Durtal, vědecký etnograf a detektiv-amatér, který žije jen se svou hospodyní Marií a baví se spoluprací s Galloisem na vyšetřování zločinů – a konečně Picoche, mladý a bystrý mechanik, drzý, mnohomluvný lamač srdcí, který s nadšením asistuje Durtalovi při vyšetřování.

Celou sérii nastudovala v koprodukci plzeňské a karlovarské studio. Aby byl detektivní seriál podpořen známými jmény, vystupují v hlavních třech rolích Bohumil Švarc (Gallois), Felix le Breux (Durtal) a Svatopluk Skládal (Picoche). V drobnější postavě vrátného Pipeleta, který na každého něco ví, účinkoval – evidentně s odkazem na tehdy nesmírně populární figurku Hlustvisiháka – Lubomír Lipský.

Cyklus se v rozhlasovém archívu bohužel nedochoval; archívy krajských studií často doznaly v sedmdesátých a osmdesátých letech úhony a leckde nezbyla skoro ani jedna nahrávka. Přesto se podařilo najít v soukromých rukách alespoň jeden z Durtalových případů: Buďte vítán, Frede. Na šumící pásce je tak zachycen případ Frederika Nattiera (Jiří Roll), mladého muže, který se po téměř deseti letech vrací “domů”. Všichni jeho blízcí – jsou samozřejmě v šoku: továrník Pavel Bertholat (Zdeněk Kryzánek), Fredův obchodní společník Roger Lambert (Leopold Běhan), Pavlova sestra Marta (Libuše Řídelová) i Pavlova žena Violeta (Dagmar Pušová). A většina z nich ten šok nevnímá jako příjemný. Někomu připomněl dávnou zklamanou lásku, někomu, že by měl předat podíl v podniku… Během vyšetřování padne podezření snad na každého, kdo se kdy ocitl ve Fredově přítomnosti. Nakonec však komisař i jeho přítel amatérský detektiv vraha usvědčí.

Realizační tým se kromě herecké sestavy (jmenujme ještě Jiřího Hanáka v roli Duboise) sestával z překladatelů (Zdeněk Nop, Hana Stašková, Milada Čapková, Jarmila Vraná, Vladimír Merhaut) a režiséra Jiřího Rolla. Podle dochované nahrávky lze říci, že šlo o řemeslně dobře odvedené inscenace.

Technicky nedokonalá, ale přesto velmi cenná nahrávka byla navrácena do archívu Českého rozhlasu. Můžeme jen doufat, že se časem objeví i další díly detektivek Isabelle Villarsové. Stálo by to za to.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)