Na cestě, soumrak (2011)

Jan Polkowski. Listování v poezii polského básníka. Z vlastních překladů připravil a komentářem doprovodil Jaroslav Šubrt. Režie Vladimír Gromov.

Účinkují Michal Pavlata a Pavel Soukup.

Natočeno 2011. Premiéra 23. 4. 2011 (ČRo 3 Vltava, 22:45 h) v cyklu Svět poezie. Repríza  26. 7. 2014 (ČRo 3 Vltava, 22:45 h.; 14 min) v cyklu Polský rok a Svět poezie.

Lit.: anonym:  Jan Polkowski: Na cestě, soumrak. In web ČRo 3 Vltava, duben 2011 (anotace). – Cit.: Před dvěma roky vyšla v krakovském nakladatelství A5 pozoruhodná sbírka polského básníka, novináře a času i aktivista Solidarity Jana Polkowského (ročník 1953) s příznačným názvem „Cantus“.

Na této skutečnosti by zřejmě nebylo nic mimořádného, kdyby se nejednalo o jakýsi „opakovaný básnický debut“ autora považovaného ve své době v Polsku za jednoho z nejtalentovanějších. Svou knihu vydal Jan Polkowski po téměř dvacetileté odmlce a v loňském roce za ni získal prestižní literární cenu. Název bílosobotního Světa poezie „poskytl“ jeden Polkowského verš: „Na cestě, soumrak. Za okny hasnoucí pochodně Podlesí…“ 

Listování v poezii Jana Polkowského připravil z vlastních překladů Jaroslav Šubrt. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)