Básnik sám doma so svojou poéziou – Vladimír Reisel (Básník sám doma se svou poezií, 1977)

Mária Mrvová. Tvůrci nezjištěni.

Účinkuje Vladimír Reisel.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1977 (16 min.). Repríza 11. 1. 2019 (SRo Rádio Pyramída).

Pozn.: V týchto dňoch si pripomíname 100. výročie narodenia básnika a prekladateľa Vladimíra Reisela. Narodil sa 19. januára 1919 v Brodzanoch. Študoval slovenčinu a francúzštinu na filozofickej fakulte v Prahe aj v Bratislave. Pôsobil ako tlačový atašé na československom veľvyslanectve v Paríži. Pracoval vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ a v časopise Slovenské pohľady. Ako básnik debutoval v roku 1939 zbierkou Vidím všetky dni a noci. Venoval sa literárnokritickej a publicistickej činnosti. Prekladal z francúzštiny, ruštiny, španielčiny a gréčtiny. Spolupracoval s rozhlasom, televíziou, divadlom a filmom.

Súdobá kritika vyzdvihovala jeho zásluhy pri presadzovaní koncepcie modernej, postsymbolistickej poézie u nás. Reisel sa pomerne rýchlo vypracoval v zrelého básnika a vybudoval si svoj básnický svetonázor a poetiku nadrealizmu. Vlastne slovenská nadrealistická skupina sa skonštituovala až vtedy, keď po Rudolfovi Fabrym prišiel druhý básnik. A tým bol Vladimír Reisel. V relácii Básnik sám doma so svojou poéziou, ktorú pripravila redaktorka Mária Mrvová v roku 1977, Vladimír Reisel uvádza a recituje verše svojich obľúbených básnikov. (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)