Zapomeň na tango, zpívej bolero (2019)

Rozhlasové pásmo z kubánské poezie se vztahem k hlavnímu městu Havaně. Poetická procházka oslavovanými i nechvalně známými částmi města ve třech kapitolách. Z vlastních, převážně nových a nepublikovaných překladů připravil a komentáři doprovodil Petr Zavadil. Režie Aleš Vrzák.

Účinkují Kryštof Bartoš, David Novotný, Petr Stach a Tereza Dočkalová.

Natočeno 2019. Premiéra 24. 11. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h.; 54 min.) v cyklu Souzvuk. Repríza 11. 3. 2024 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Zavadil, Petr: Zapomeň na tango, zpívej bolero. Rozhlasové pásmo z kubánské poezie se vztahem k hlavnímu městu Havaně. In web ČRo 3 Vltava, 24. listopad 2019 (článek). – Cit.: (…) Havana se v Souzvuku nazírá z různých stran a úhlů pohledu. Očima plnýma nostalgie za zašlou slávou v dílech Guillerma Carbery Infanta, jako prostředí prvotních mýtů u José Lezama Limy, ale také jako místo děsivé diktatury. Z nových překladů připravil pro rozhlas Petr Zavadil při příležitosti 500. výročí založení města. Poetickou procházku oslavovanými i nechvalně známými částmi města ve třech kapitolách poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Od konce října se v hlavním městě karibského ostrova Kuba připomíná pět set let od založení. Velkolepé oslavy zahrnují snad všechna myslitelná odvětví lidské činnosti od obchodního veletrhu, přes gastronomické přehlídky až po hudební festival, odhalení nových pomníků nebo znovuotevření některých parků.

Rozhlasové pásmo z havanské poezie a poetické prózy představí některé z nejvýznamnějších spisovatelů kubánské literatury 20. století v klíčových textech a v sepětí s kubánskou metropolí.

Kuba je pro řadu návštěvníků hlavně tropickým ostrovem mangrovů, královských palem, eukalyptů, bílých jasmínů, a její rajská příroda je ztotožňována s pozemským rájem už od prvních zpráv Kryštofa Kolumba. V tomto smyslu ji jeden z nejvlivnějších latinskoamerických básníků José Lezama Lima (1910–1976) chápal jako přirozené prostředí poezie. A ze živlů splétal nové mýty ve svých vzletných básních jako je Zrození Havany. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)