Kniha haiku (2020)

Jack Kerouac: Kniha haiku. Trojverší slavného beatnika z posmrtně vydaného souboru. Z vlastního překladu připravil a komentář čte Petr Onufer. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkuje Pavel Čeněk Vaculík.

Natočeno 2020. Premiéra 5. 4. 2020 (ČRo 3 Vltava, 12:05 – 12:02 h.; 14 min.) v cyklu Svět poezie. Repríza 6. 3. 2022 (ČRo 3 Vltava, 12:05 h.) v cyklu Svět poezie.

Lit.: Onufer, Petr: Jack Kerouac: Kniha haiku. Trojverší slavného beatnika z posmrtně vydaného souboru. In web ČRo 3 Vltava, 6. březen 2022 (článek). – Cit.: Trojverší autora románu Na cestě a jednoho ze slavných představitelů Beat generation v překladu a s úvodním slovem Petra Onufera. (…)

Jacka Kerouaca ve vltavském Světě poezie poznáme jako pohotového a pronikavého pozorovatele americké krajiny, zvířat (zejména milovníci koček tu najdou spřízněnou duši!), přírody – často proměněné deštěm, soumrakem či ročními dobami. Pozorovatele, který nás skrze své obrazy vede k zamyšlení, meditaci.

„Skutečný haiku musí bejt strašně jednoduchý, a přesto z něj museli pochopit přesně to pravý, jako je to u snad nejslavnějšího haiku, který zní: „Vrabec poskakuje po verandě, má mokré nožky.“ Napsal to Šiki. V duchu vidíš obraz vlhkých ťápot a v těch pár slovech ještě taky vidíš všechen ten déšť, který ten den padal, a téměř cítíš navlhlý borový jehličí.“

…říká v Kerouacově románu Dharmoví tuláci postava inspirovaná autorovým souputníkem, básníkem a přírodním filozofem Garrym Snyderem, který Kerouaca uvedl k zenbudhismu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)