Bubeník september (Bubeník září, 1998)

Pásmo připravila a uvádí Viera Prokešová. Redakce Jozef Čertík. Režie Viera Weidlerová. Hudba Dana Reková.

Recituje Jozef Šimonovič.

Natočeno 1998. Repríza červen 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Týždeň s Vincentom Šikulom. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 19. 6. 2022 (článek). – Cit.: Pred 21 rokmi, 16. júna 2001, nás navždy opustil slovenský prozaik, básnik, scenárista, autor literatúry pre deti a mládež, Vincent Šikula. Z jeho textov cítiť človečinu v tej najčistejšej podobe. „Áno, mojou hlavnou témou je téma domova. Vlastne stále píšem o domove. Niekomu by sa mohlo zdať, že mi táto jediná téma zväzuje ruky, no ja tvrdím, že je to opačne... Niektorý príbeh je vhodný pre hoboj, iný pre fagot, ďalší pre dychový kvintet a niektorý pre veľký symfonický orchester,“ povedal o svojej tvorbe spisovateľ a hudobník v jednej osobe. Prijmite teda jeho pozvanie „domov“, kde strávime spoločne s jeho myšlienkami jeden celý týždeň. (…)

Iba málokto vie, že spisovateľ Vincent Šikula chcel byť pôvodne básnikom a do literatúry vstupoval veršami. Aj keď sa napokon stal prozaikom, v neskoršom veku sa k poézii vrátil niekoľkými básnickými zbierkami. Z jednej z nich, s názvom Bubeník september, pripravila poetka Viera Prokešová pásmo. Recituje Jozef Šimonovič. V roku 1998 redakčne pripravil Jozef Čertík.(…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)