Na smutném břehu snu (2022)

Jan z Wojkowicz. Pořad z nového výboru veršů pozapomenutého českého dekadenta. Připravil Dominik Mačas. Účinkuje Jan Maléř. Režie Jakub Doubrava.

Nastudovala Plzeň v roce 2022. Premiéra 26. 6. 2022 (ČRo 3 Vltava, 12:05 h.) v cyklu Svět poezie.

Pořad obsahuje tyto básně: 1. Komtesy. – 2. Touha po fialkách na podzim. – 3. Je princezna tak vzdálená. – 4. Zajatec. – 5. Snění při otevřeném okně. – 6. Balada o proměnění ženy v Satana. – 7. Lekce života.

Lit.: Mačas, Dominik: Na smutném břehu snu. Svět poezie z dekadentních básní Jana z Wojkowicz. In web ČRo 3 Vltava, 26. červen 2022 (anotace). – Cit.: (…) Jan z Wojkowicz (vlastním jménem Jan Nebeský, 1880–1944) se svou tvorbou přimyká k okraji symbolistního a dekadentního proudu počátku minulého století. Je to básník podzimních tónů a nálad, vůní fialek a tuberós, básník citlivý, churavý a slabý, „těla zajatec“ melancholicky snící o ženách a plnosti života tam za okny. V jednadvaceti letech se básník rozhodl uzavřít před světem a „uprostřed čtyřech tvrdých smutných stěn“ strávil více než čtvrt století. I přesto se ale oženil a se svou manželkou (a doživotní opatrovatelkou) měl dvě děti. Zemřel v bídě a zapomenutí ve svých čtyřiašedesáti letech.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)