Ostré kry v očích (2022)

Poezie a próza současných islandských autorů Sigurbjörg Thrastardóttir, Gyrdira Elíassona a Gerdur Kristný. Překlad Marta Bartošková a Helena Kadečková. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Vít Vencl.

Účinkují Johanna Tesařová, Lucie Štěpánková, Hana Marie Maroušková a Luboš Veselý.

Natočeno 2022. Premiéra 4. 7. 2022 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 47 min.) u příležitosti islandského Měsíce autorského čtení v cyklu Souzvuk.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Ostré kry v očích. Poezie a próza současných islandských autorů. In web ČRo 3 Vltava, 4. červenec 2022 (článek). – Cit.:  Souzvuk představí tvorbu trojice současných islandských spisovatelů. Jsou jimi Sigurbjörg Thrastardóttir, Gyrðir Elíasson a Gerður Kristný.  (….)

Sigurbjörg Thrastardóttir vystudovala komparatistiku, žurnalistiku a masovou komunikaci na Islandské univerzitě v Reykjavíku. Byla nominována na prestižní Cenu Severské rady za literaturu. Její zatím poslední knihou z roku 2020 jsou mikropovídky Matky kosmonautů, humorné, surrealistické texty plné jazykových hříček a hraničních situací.

Uznávaný spisovatel Gyrðir Elíasson je autorem řady básnických a povídkových sbírek i několika románů. Některá jeho díla vyšla i v českých překladech. Kromě tvůrčího psaní se věnuje překladům. Za své práce obdržel různá ocenění, mimo jiné prestižní Cenu Severské rady za literaturu. Autorův fiktivní svět (ať už v básních nebo povídkách) není příliš zalidněn, a pokud ano, splývají v něm hranice mezi živými a mrtvými, mezi lidmi, zvířaty a bizarními bytostmi.

Všestranná literátka Gerður Kristný po studiích francouzštiny a literární vědy pracovala nějakou dobu jako šéfredaktorka společenského magazínu a novinářka na volné noze, nyní se řadu let se živí výhradně literaturou. V roce 2010 obdržela islandskou literární cenu za sbírku Krvavé kopyto, jež tematicky vychází ze staroseverského mýtu o námluvách boha lásky Freye a obryně Gerdur, kterou autorka interpretuje jako oběť psychologického nátlaku. Za tuto knihu byla také nominována na prestižní Literární cenu Severské rady.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)