Bielym Atramentom (Bílým inkoustem, 2022)

Ľudmila Valečíková. Pásmo veršů. Režie Peter Cibula.

Účinkuje Eva Cibulová-Ryšáková.

Natočeno 2022. Premiéra (?) 29. 11. 2022 (SRo 8 Rádio Litera, 9:40 h.). Repríza 29. 11. – 5. 12. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Už sme všetci v jednom vreci. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 27. 11. 2022 (článek). – Cit.:  Áno, „už sme všetci v jednom vreci“, mohli by si povedať autori a rozhlasové hry, ktoré sa takto pospolu ocitnú tento týždeň v Rádiu Litera. A veríme, že to, čo sa z tohto rozhlasového vreca vykľuje, vás poteší, lebo to nebudú žiadne mačky vo vreci. Čaká na vás cyklus Slovenské rody, tentokrát o Hurbanovcoch, od rádia by sme sa na vašom mieste pri tomto cykle ani nepohli :-). A dáme opäť šancu hrám, ktoré neboli roky vysielané, takto sme pre vás vylovili hru Emila Kočiša Komín, Petra Jaroša Splynutie, Ferka Urbánka Už sú všetci v jednom vreci a skutočne výbornú hru Pavly Kováčovej Nesmiať sa a neplakať – titul, ktorý určite zaujme tie, ktoré ste matkami, dcérami, sestrami či vdovami, babičkami. A ak sa budete chcieť dozvedieť o tom, ktorá ručička na hodinách bola vymyslená ako prvá a ktorá ako druhá a aký čas ich delil, kým sa zrodili, vypočujte si fíčer Vladimíra Tomoviča Kyvadlo času. Aj vy ste už uvažovali nad tým, čo vás naučil covid? A že v živote ste mali rôzne fázy čítania – keď ste čítali neradi či keď ste čítať chceli a nedalo sa? Tak nad týmto všetkým sa zamýšľal Jozef Kaščák – započúvajte sa, či sa v niečom nájdete aj vy. A napokon výborným výberom týždňa je i stereokompozícia vytvorená z ľúbostných listov Janka Jesenského a Anny Bottovej. (…)

Termín „písanie bielym atramentom“ označuje zapisovanie špecificky ženskej skúsenosti. Látkou je materské mlieko. Zároveň písanie „bielym atramentom na bielom papieri“ nezanecháva stopy. Je teda zapisovaním skúseností, ktoré si zvyčajne nenachádzajú čitateľa, sú opomínané, neviditeľné. Toto písanie spája skúsenosť žien, matiek. Výtvarníčka Amálka Ľudmila Valenčíková, ktorá sa aj v objektovej tvorbe venuje mäkkej plastike a téme ženskosti, napísala citlivé a vizuálne podnetné básne tematizujúce premeny ženského, zvlášť materského tela. Nazvala ich Bielym Atramentom. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)