Pěna dní – Zahradou Mariánskou Julia Zeyera (2022?)

Připravil a režie Jan Novotný. Hudební doprovod Pavla Dombrovská a Luděk Vémola.

Hovoří Martina Pavlíková, Jan Novotný.

Natočeno 2022 (?). Premiéra 1. 1. 2023 (Rádio Proglas, 13:30 h.).

Lit.: Novotný, Jan – Daňková, Libuše: Pěna dní – Zahradou Mariánskou Julia Zeyera. In web Radio Proglas, 1. 1. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Od první listopadové neděle roku 2022 uvedeme v měsíčním intervalu, tedy vždy o první neděli v měsíci od půl druhé odpoledne, nový slovesný cyklus Pěna dní, představující převážně soudobou, ale i klasickou poezii.

V novoročním vydání měsíčníku Proglasu Pěna dní, představujícím soudobou i klasickou poezii, otevřeme básnickou fresku Julia Zeyera Zahrada Mariánská. Z této básně psané prózou uvedeme nastudování části zastavující se u Zeyerova snového pohledu na Ježíšovo dětství. Účinkuje Martina Pavlíková, hudební doprovod Pavla Dombrovská a Luděk Vémola, pořad připravil a režii měl Jan Novotný. Ve vysílání zachytíte na Nový rok, 1. ledna 2023 o půl druhé odpoledne.

Julius Zeyer (1841 – 1901), český prozaik, dramatik a básník, přední představitel lumírovské generace, rovněž označován za jednoho z nejvýraznějších českých novoromantiků, se ve svých šestačtyřiceti letech uchýlil z ruchu pražského velkoměsta do jihočeského městečka Vodňany, které ho, jak sám přiznal, po duševní krizi, kterou v Praze prodělal, vrátilo do života – tam – zasmušilý samotář snil v půvabné, milé jihočeské krajině se šumějícími lesy a stříbřitými hladinami rybníků.

Zeyerova unavená duše stále více prahla po návratu k Bohu, uchylovala se do mystických meditací.

Mariánské legendy ho zaujaly natolik, že pojal myšlenku vytvořit básnickou oslavu Madony v plné její hloubce. Po prostudování latinských, francouzských a německých pramenů tak vznikla jeho Zahrada Mariánská, básnická freska, ztvárňující Kristovo zrození, jeho mládí, utrpení a vykoupení, úchvatný, oslnivý obraz tragické krásy života a snu, vroucí, snivá oslava čistoty duše Ježíšovy matky, apoteóza křesťanské oběti a lásky. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)