Paul Éluard zvenčí i zevnitř (2023)

Leporelo z tvorby básníka milostného citu a poezie boje. Použité překlady Adolf Kroupa, Jindřich Hořejší, Vítězslav Nezval, Oldřich Wenzl a Bedřich Vaníček. Použité citáty André Breton, Albert Camus, Henry Miller a Desmond Morris. Připravil a režijně nastudoval Miroslav Buriánek.

Účinkují Andrea Černá, Pavel Batěk a Ivan Řezáč.

Natočeno 2023. Premiéra 20. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 55 min.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Buriánek, Miroslav: Paul Éluard zvenčí i zevnitř. Leporelo z tvorby básníka milostného citu a poezie boje. In web ČRo 3 Vltava, 20. březen 2023 (článek). – Cit.: Předkládané pásmo režiséra Miroslava Buriánka ukazuje dvě polohy Éluardova díla – snovou lyriku i přímost angažovaných veršů. Éluard působil za druhé světové války v odboji i se svou poezií. Představí také privátní peripetie Éluardova života – jeho divoký milostný život, bolest po ztrátě ženy. Předkládá ucelený obraz autora a jeho díla v koláži, kde zazní také hlasy jeho uměleckých souputníků.  (…)

Paul Éluard (1895–1952) je jednou z velkých postav francouzské poezie. Do poezie vstoupil jako přítel dadaistů a člen surrealistické skupiny, patřil do okruhu pařížské bohémy – mezi jeho přáteli byli Man Ray, Max Ernst, André Breton a další, jeho první žena byla pozdější Dalího životní družka Gala. Přátelský vztah navázal také s Vítězslavem Nezvalem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)