Renouškovy povídky (2015)

Léopold Chauveau. Audiokniha. Bajky a povídání pro děti. Hudba a zvuková režie Needles.

Účinkují Miroslav Mejzlík a Zdeněk Polák.

Vydalo Needles Audiobooks v roce 2015.

Pozn.: V hlavním městě francouzské republiky v Paříži, žije malý hošík, a to jsem já. Říkají mi Renoušek. Jsem časem hodný, časem nezbeda jako vy a všecky malé děti. Jsem také hodně zvídavý. Pořad se tatínka na něco vyptávám. Tak třeba se ho zeptám: “Tati, proč my nemáme křídel jako ptáci? Tati, proč nemají hadi nožičky jako jiná zvířata? Tati, proč má slon takový veliký nos?” A tatínek, aby mi mohl dát odpovědi na mé otázky, vymýšlí si všelijaké povídky a pohádky.
Tu je máte.

Renouškovy povídky vznikly z rozhovorů mezi Léopoldem Chauveau a synem Renouškem, který veden dětskou zvídavostí klade různé všetečné otázky. Tatínek mu na ně odpovídá lehce groteskními, místy absurdními podobenstvími a bajkami, které speciálně pro svého syna vymýšlí. Prochází různými žánry: Od ztřeštěné bajky, při níž se dozvíme, jak přišel had o nohy, přes naivisticko-existenciální cestu chlapce a medvěda, kteří bádají po tom, zda-li je člověk schopen pobrat všechnu moudrost světa, až po hororovou zkazku o stromu, který jedl malé děti. Renouškovy povídky, skoro sto let staré dílo, dodnes uhranou svou originalitou a magickým prolínáním světa zvířat a světa lidí.

Znovuobjevený literární skvost určený nejen dětskému posluchači ležérně ilustruje hudební doprovod studia Needles, obohacený o živé nástroje jako ukulele, viola, těremin, polivoks a preset A38.

Léopold Chauveau (1870 – 1940)
Autor literární předlohy, francouzský lékař, spisovatel, malíř, sochař a ilustrátor dětských knih.
Své příběhy a bajky vymýšlel původně ve volném čase pro své syny. Po 1. světové válce zanechal své profese lékaře a začal se plně věnovat uměleckým profesím. Ilustruje řadu dětských knih a vydává své povídky a bajky pro děti. Mezi nimi jsou i Renouškovy povídky, které se díky korespondenci s českým překladatelem, historikem a učitelem Karlem Kallábem dočkaly v roce 1934 českého překladu.

Miloslav Mejzlík
Roli tatínka malého Renouška ztvárnil Miloslav Mejzlík, který je uznávaným hercem a dabérem. Působil v řadě divadel jako např.: Divadlo Komedie, Národní divadlo Praha, Divadlo Na zábradlí aj. Z filmové a televizní tvorby se dostal do povědomí rolemi v pohádce Princezna ze mlejna, v seriálech Četnické humoresky nebo Rodinná pouta. Na poli dabingu svůj hlas propůjčil např. plukovníkovi Jacku O‘ Neilovi v seriálu Hvězdná brána nebo Asianovi v Letopisech Narnie.

Zdeněk Polák
Roli malého Renouška obsadil talentovaný herec a kavárník Zdeněk Polák. Po studiích na JAMU se věnuje herectví. V současnosti spolupracuje s divadlem D’Epog.

Needles
hudba a zvuková režie
audiobooks.needles.cz

Zvukové studio zabývající se filmovou hudbou, zvukovou produkcí a alternativními projekty.
V roce 2014 vydalo ve spolupráci s vydavatelstvím Tympanum audioknihu Solaris, která získala ocenění Audiokniha roku v kategorii zvuk a hudba a hudební cenu Vinyla v kategorii Počin roku. Audiokniha Renouškovy povídky je debutem z edičního plánu nově založeného vydavatelství Needles Audiobooks.

Lit.: Schefik: Léopold Chauveau – Renouškovy povídky. In Schefikův blog, 12. 1. 2016 (recenze). – Cit.: Pokud vás již omrzely všechny ty klasické pohádky a dobrodružné příběhy pro děti, se kterými se můžeme běžně v knihách i audioknihách setkávat, nově vzniklé audiovydavatelství Needles má pro vás zajímavou nabídku – Renouškovy povídky Léopolda Chauveau. Znovuobjevený literární skvost určený nejen dětem se rozhodli přetavit do milé audioknihy, která bezpochyby dokáže zaujmout.

CD-ArtVydavatelství Needles není v audioknižních končinách zatím moc známou veličinou. A to i přesto, že se mohou pyšnit famózním Solaris Stanislawa Lema, za který získali řadu ocenění. Tato audiokniha však vyšla ještě pod hlavičkou vydavatelství Tympanum, se kterým Needles na tomto kousku spolupracovalo. Nyní se však tento ambiciózní tým rozhodl postavit na vlastní nohy a přinést posluchačům další nevšední zážitek.

Nevšední a originální je v tomto případě asi správný příměr. Zatímco se většina vydavatelů snaží jít cestou komerčního úspěchu, které jim obstarají bestsellery z posledních let, Needles se rozhodlo vydat úplně opačnou cestou. Pro svůj audioknižní debut si vybrali knihu, kterou drtivá většina posluchačů či čtenářů znát nebude. Vždyť Renouškovy povídky vyšly v českém překladu již v roce 1934. Nyní se více než o 80 let později dočkala tato kouzelná sbírka povídek a bajek i svého audiozpracování.

“Po nečekaném úspěchu naší první audioknihy Solaris jsme chtěli posluchači naservírovat něco lehčího. Pohádky jsou žánrem, který provází lidstvo od nepaměti, je to koncentrovaná zkušenost a nenápadný návod jak procházet tímto světem. Renouškovy povídky svým naturalistickým záběrem tuto zkušenost zprostředkovávají o poznání intenzivněji a důvtipněji.” říká o atypickém souboru bajek Petra Kinclová.

Asi všichni rodiče to znají – všetečné otázky svých dítek o tom, co a jak funguje, proč ptáci umí létat, proč má slon velký nos a podobně. Tomuto samozřejmě čelil i Léopold Chauveau jemuž jeho zvídavý synek Renoušek pokládal neustále nějaké otázky. A právě na základě jejich rozhovorů vznikla tato sbírka povídek, ve kterých mu tatínek na ně odpovídá. A aby jeho povídání nebylo tak fádní, dost často se jedná o bajky plné humoru a nadsázky. Dozvíme se tak například, proč had přišel o své nohy, nebo jak želva přišla ke svému krunýři. Nechybí samozřejmě ani nějaké to poučení, ve kterém se Chauveau snaží dítka trochu poučit. Pro ty nezbednější je zde i příběh, při kterém se budeme bát. Chauveau tak ve svém skoro sto let starém dílu navazuje na legendárního Ezopa, v jehož bajkách se prolínal svět zvířat a lidí a  to vše zabaleno do originálního kabátku a podáno kouzelným jazykem, který v dnešním světě již moc běžný není.

966x260

Samotné načtení této audioknihy svěřilo Needles uznávanému herci a dabérovi Miloslavu Mejzlíkovi. Ten ani na poli audioknih není žádným nováčkem a to se samozřejmě promítá i do konečného výsledku. Interpret podává velice přesvědčivý výkon a jeho rozvážný hlas k vypravěči (tatínkovi) naprosto dokonale sedne. Celkový dojem z poslechu má podpořit Zdeněk Polák, talentovaný herec a kavárník, jenž se ujal hlasu samotného Renouška. Bohužel v tomto případě si nejsem úplně jistý, jestli byl interpret vybrán úplně šťastně. Samozřejmě strašně záleží, jak komu hlas interpreta sedne, já bych si však představoval někoho přeci jen o trochu více mladšího. Na druhou stranu je to možná i zapříčiněné tím, že Polák v tomto případě moc prostoru nedostal a tak není moc příležitostí si na jeho hlas zvyknout. Po technické stránce však podává bezchybný výkon, ve kterém zdatně sekunduje svému ostřílenějšímu kolegovi.

Nechybí samozřejmě ani originální hudební doprovod, jenž dotváří atmosféru audioknihy a podtrhuje celkový dojem z celé nahrávky. Needles se v tomto případě vyvarovalo elektronických zvuků a syntetizátorů jako tomu bylo u Solaris a tentokrát sáhlo po živých nástrojích, kterým vévodí ukulele, viola či těremin. Jelikož však hlavní roli hraje mluvené slovo, hudba na sebe zbytečně nestrhává pozornost, ale pouze oživuje celou knihu. Po technické stránce tak nově vzniklému vydavatelství není moc co vytknout, neboť svou zdatnost ukázali již v Solaris, oproti kterému jsou Renouškovy povídky, přeci jen slabší šálek čaje.

Nejnovější počin studia Needles tentokrát asi nebude aspirovat na nejvyšší příčky hitparád a ocenění, přesto nabízí velice zajímavý kousek k poslechu. Vraťme se tedy do časů našeho dětství a zavzpomínejme spolu s Renouškem na příběhy, které se obešly bez všudypřítomného násilí. Tyto originální bajky jsou navíc velmi zajímavou alternativou k našim klasickým večerníčkům. Pokud vás tedy již víla Amálka či další klasičtí hrdinové omrzeli, zkuste sáhnout po tomto znovuobjeveném klenotu, který přineslo Needles svým fanouškům v audiopodobě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)