Problém tří těles (2017)

Liou Cch’-sin. Kompletní audiokniha. První díl sci-fi trilogie čínského autora.  Překlad Aleš Drobek. Režie a hudba Jakub Tabery. Mistr zvuku Jan Kacian.

Čte Zbyšek Horák.

Natočeno 2017. Vydala Audiotéka, Bookmedia, listopad 2017 (MP3, celková délka 14 hodin 9 minut).

Série  Vzpomínka na Zemi #1

Pozn.: V Říši středu probíhá Velká kulturní revoluce. Čína nechce zůstat pozadu za Sověty a Američany, a proto se v rámci tajného vojenského projektu pokouší navázat spojení s mimozemšťany. Přesně o třicet let později začínají umírat významní vědci a lidé začínají vyzývat k návratu k přírodě. Objeví se nová počítačová hra pro virtuální realitu, která je velice znepokojivá. O co se jedná? Pomalu začíná vyplouvat na povrch pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce…

Liou Cch´-Sin
Tento čínský spisovatel Liou cCh´-Sin, obdržel hned devětkrát nejprestižnější čínskou žánrovou cenu Galaxy, jednou titul velmistra čínskojazyčné sci-fi a vůbec jako první Asiat vůbec získal cenu Hugo v kategorii nejlepší román. Jedná se o jednoho z nejhlavnějších představitelů nové generace čínských autorů science fiction.
„V Problému tří těles jsem psal o nejhorším z možných vesmírů s nadějí, že se můžeme pokusit o to, abychom z naší Země vytvořili nejlepší možnou verzi.“

Zbyšek Horák
Zbyšek Horák je český moderátor a dabér. V současné době působí především v dabingu. Nově se věnuje taky načítání audioknih. Léta působil v Českém rozhlasu, České televizi i TV Nova. Z televizních obrazovek jej můžete znát například jako hlas Jeremyho Clarksona, jednoho ze tří moderátorů populární motoristické show Top Gear. Známé jsou i jeho čtené komentáře reportáží v pořadu Toulavá kamera.

Lit.: Dragell Tomanová, Lucie: Liou Cch‘-sin – Vzpomínka na Zemi: Problém tří těles (Zbyšek Horák). In web Dragell.cz, 1. 10. 2018 (recenze). – Cit.: Přemýšleli jste někdy nad tím, co by se mohlo stát, kdyby se naše Země dostala do kontaktu s mimozemskou civilizací? Ovšem touha lidstva po poznání toho, že tu nejsme sami, je veliká, a tak se spouštějí vesmírné programy věřící v úspěch bez následků.

Příběh

Ocitáme se v době, kdy v Číně probíhá Velká kulturní revoluce, která má na životy všech razantní dopad. Stejně tak tomu je i u mladé dívenky Jie Wen-ťie, které stávající režim zavraždí jejího otce a ona jakožto nepřizpůsobivá má být též postavena před soud. Nakonec se vše mění a dostává nabídku zůstat ve vědeckém centru na doživotí, kde by pomáhala se zdejším výzkumem. Jaké je její překvapení, když zdejší zájmy sahají až ke hvězdám.

Přesuňme se ale více do budoucnosti k dalšímu vědci, Wangu Miaovi, který se věnuje výzkumu nanočástic. Před očima se mu začnou objevovat podivná čísla, jakési odpočítávadlo. Ale čeho? Jeho psycholog v tom má jasno, přepracovanost. A tak Wang výzkum přeruší a objevuje novou velmi realistickou hru, u které začne svým způsobem relaxovat a záhadný odpočet zmizí.

Hra jej přenáší na prazvláštní planetu, kde se střídají nestabilní a stabilní éry. Během nestabilních ér jsou různě dlouhé dny a noci, zima a teplo, a tak může zdejší civilizace vzkvétat jenom během stabilního období, kdy se daří i úrodě. A princip hry? Odhalit, kdy začínají a končí stabilní éry, aby lidstvo mohlo efektivněji reagovat a rozvíjet se. Není divu, že tahle hra začne přitahovat vědce z celého světa.

Mohlo by vás zajímat
Kniha Problém tří těles byla získala velmi prestižní ocenění Hugo, které se každoročně uděluje nejlepším sci-fi a fantasy dílům. Jedná se vlastně o první překladovou literaturu, která si toto ocenění vydobyla. Problém tří těles se navíc také dočká filmového zpracování.

Styl psaní

Pokud hledáte nějakou oddechovku, vesmírné bitvy a podobně, pak jste tady trochu špatně. Tato přemýšlivá kniha vás přenese do života vědců, kteří pátrají mimo jiné třeba po mimozemském životě, a i zdejší relaxační hra vyžaduje větší fyzikální znalosti, aby mohla být vyhrána. Autor navíc děj zasazuje do Kulturní revoluce v Číně, opisuje tehdejší kruté události a v takových chvílích jsem pátrala i na internetu, abych se lépe informovala o tehdejší době.

Líbí se mi propletení celého příběhu, kdy sledujeme tři dějové linie. Jedna se odehrává v minulosti, kdy čínští vědci pátrají po mimozemských civilizacích, aby případný kontakt byl dříve s nimi než-li s Ruskem či USA, kteří již také započali vesmírný program. V druhé linii jsme v současnosti s aktuálním pokročilým výzkumem. A zároveň také sledujeme prostředí hry, simulace na podivné planetě, která nemá stálý den a noc. Všechno to tak postupně plyne, až zjistíte, jak moc ovlivňuje jedna dějová linie druhou.

V příběhu vedle sebe fungují linie s vědcem mužem, tak i ženou, která mu velmi dobře sekunduje. Žena zničená minulostí se může upnout k tomu jedinému, co jí jde opravdu dobře, vědě. A mnohdy se zde najdou chvilky, kdy bojuje se svým já. Dokáže milovat nebo má v sobě už je nenávist za dávné křivdy režimu? A jakou moc může mít taková žena zničená světem, která je z donucení na jednom místě? Taková menší sonda do duše, čeho všeho jsme schopni a kde máme nastaveny hranice.

Musím se přiznat, že asijskou literaturu jsem nejspíše ještě neměla v ruce, a tak mi trochu dělaly problémy všechna ta jména. Trošku jsem se v postavách motala a byla jsem si jistá, u které zrovna jsem, spíše dle děje. Možná to je otázka poslechu a v knižní podobě bych si vedla lépe.

Ačkoliv je kniha opravdu rozvleklá, pomalu vás do sebe bude vtahovat a jakmile vás chytí, už vás nepustí. Konec je opravdu šokující a nasměruje vás přímou čarou na další díl.

Audio

Jak jsem již výše zmínila, dělalo mi problém občas se zorientovat v hlavních hrdinech dle jména, neboť pro mne nejsou zcela přirozená (z toho důvodu, že asijská jména neznám). A možná nejsem úplně sama, kdo se sem tam zamotal, proto si myslím, že by nebylo na škodu svěřit audioknihu do rukou vícero interpretům, kteří by namlouvali jednotlivé dějové linie.

Této audioknize byl dopřán pouze jeden interpret, a to Zbyšek Horák. Ten vypráví příběh svým vlastním způsobem a nějak mi zde chybí dramatizace daného dění. Na druhou stranu jeho hlas je takový vážný, vhodný pro celkový dojem z tohoto příběhu plného vědeckého zkoumání a touze po poznání nových světů.

Přiznám se ovšem, že jsem si během audioknihy všimla drobných neduhů jako polknutí, výdechu či delší tiché mezery. Myslím si, že zde by se mohlo na střihu trošku lépe zapracovat.

Audioknize nedominuje nějaké větší hudební či zvukové doplnění. Tři části rozdělující příběh jsou doplněné větší hudební kompozicí, která nás upozorňuje na změnu. Ovšem jinak se v průběhu audioknihy dočkáte jen dvoutónové znělky uvozující každou kapitolu. Takže pokud jste sklerotik jako já a jdete si najít, kde jste skončili, podle znělky to nenajdete a když už potřetí po sobě posloucháte to samé, abyste podle kratší ukázky textu za tím identifikovali známou/neznámou kapitolu, začne to být trošku otravné.

Obal

Vzhled obalu se drží knižní světové (i české) předlohy a tak vlastně i knihu snadno poznáte. Tedy asi budu možná jediný člověk, co když se nadchne pro audioknihu, tak si shání i knižní podobu, ale nevadí. Ilustrace nám zobrazuje pyramidu ve virtuální realitě, kde se vědci snaží rozlousknout otázku zdejšího dne a noci. Každopádně ačkoliv světu dominuje tato velmi sympatická obálka, rozhodla jsem se vám dát na ochutnání i další originální obaly. Co na ně říkáte?

Hodnocení knihyTahle kniha je opravdu zajímavým kouskem. Nečekejte nic oddechového, neboť se budete pohybovat čistě mezi vědci a jejich touhou po poznání nových světů (ať už těch s mimozemskými civilizacemi nebo v rámci her). Děj ubíhá opravdu pomalu, ale pokud vydržíte do konce, budete postupně sledovat, jak moc se dané linie prolínají a mají dopad na aktuální situaci planety Země. Překvapivý konec mě rozhodně zlákal na další díl.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)