Geniální přítelkyně (2017)

Elena Ferrante. Kompletní audiokniha. Společenský román zasazený do neapolské čtvrti padesátých let. Režie, hudba, mistr zvuku Miloš Vrána. Překlad Alice Flemrová.

Čte Zuzana Slavíková.

Natočeno 2017. Vydala Bookmedia, Audiotéka v roce 2017 (MP3, celková délka 13 hodin 8 minut).

Pozn.: Geniální přítelkyně je první díl ze stejnojmenné tetralogie, která se těší přízni fanoušků po celém světě a zasloužila už také pozornost literární kritiky. Příběh se odehrává v padesátých letech minulého století. Dvě klíčové ženské postavy se snaží obstát v mužském světě, stejně jako obstát ve své čtvrti plné násilí a pokrytectví. V knize se můžete dozvědět nejen o životě hlavních protagonistek, ale také o celém mikrokosmu neapolské čtvrti od poválečné chudoby až k ekonomickému zázraku šedesátých let. Vypravěčka čtenáře brilantně zasvěcuje do ideologické roviny tehdejšího světa. Ústředním tématem knihy ale zůstane přátelství dvou naprosto odlišných dívek, jejich celoživotní soupeření, bolestné zrcadlení i jejich tak pevné pouto až občas zaškrtí.

Elena Ferrante
Elena Ferrante je pouze pseudonym této neapolské spisovatelky a překladatelky Anity Rajové. Její matka je jedním z potomků polských Židů, kteří emigrovali v roce 1937 z nacistického Německa do Itálie.
Její knihy bývají zasazeny do oblasti Neapole. Dvě z jejich knih se dokonce dočkaly filmového zpracování, a to dokonce hned její prvotina. V románech této spisovatelky vystupují výrazné ženské postavy, které se vypořádají s vlastní situací, osobností a složitými vztahy.
Pravou identitu autorky objevili novináři až v roce 2016. Pod tímto pseudonymem Elena Ferrante, se ale skrývá také její manžel, spisovatel Domenico Starnone.

Zuzana Slavíková
Zuzana Slavíková se narodila v herecké rodině. Už jako malá stála na divadelním pódiu, a tak není divu, že se nakonec přece jenom stála herečkou. I přesto, že chtěla původně studovat práva a přivydělávala si v Československém rozhlase. Po dokončení studia herectví se stala členkou činohry Národního divadla v Brně. Od roku 2007 působí v Divadle pod Palmovkou. Nelze opomenout její televizní kariéru. Účinkovala v řadě filmů a seriálů (Četnické humoresky) a věnovala se také moderování předávání cen Týtý nebo vědomostní soutěže Nejslabší, máte padáka! (2002 – 2004). V současné době se kromě divadla věnuje také dabingu a načítání audioknih.

Lit.: Nagy, Peter:  RECENZE / Elena Ferrante: Geniální přítelkyně (audiokniha). In Facebook Biblio, 22. 4. 2018 (recenze). – Cit.:  Jméno Elena Ferrante dnes znají čtenáři daleko za hranicemi Itálie, přestože se dosud vedou debaty o tom, kdo se za tímto pseudonymem skrývá. Přestože česky vyšel již v roce 2011 její román Dny opuštění, skutečnou literární událostí se stala až románová tetralogie Geniální přítelkyně (jak se u nás označuje čtveřice titulů, které tvoří tzv. Neapolskou ságu), kterou v Čechách vydává nakladatelství Prostor ve skvělém překladu Alice Flemrové – poslední díl s názvem Příběh ztracené holčičky, oceněný v roce 2016 Mezinárodní Man Bookerovou cenou, se na pultech tuzemských knihkupectví objevil 15. března v rámci Velkého knižního čtvrtka. První svazek, nesoucí titul Geniální přítelkyně, se nedlouho předtím dočkal i nezkrácené audioknižní podoby. Nahrávku o délce 13 hodin 8 minut pro vydavatelství audioteka.cz načetla zkušená herečka, dabérka a interpretka Zuzana Slavíková. Kdo by snad čekal, že retrospektivně vyprávěný příběh dvou celoživotních přítelkyň, Lily a Eleny, zasazený do barvitě vylíčených neapolských kulis, zde teprve nabírá na obrátkách, bude mile překvapen. Přestože první díl zachycuje „pouze“ dětství obou hrdinek, kterým se rodná chudinská čtvrť rychle stává příliš malou, dokáže čtenáře snadno pohltit – a pro jeho posluchače to platí zásluhou skvělého výkonu Zuzany Slavíkové dvojnásob. Ihned poté, co uvykne hereččině specificky zabarvenému, místy trochu řezavému hlasu, totiž jistě ocení její bezmála italský naturel, podtrhující již tak bravurně vykreslenou atmosféru neapolského předměstí 50. let, stejně jako zdařilé úsilí o diferenciaci nemalého množství přítomných postav. Nezbývá než doufat, že se brzy dočkáme audioknižního zpracování zbylých dílů tetralogie, a třeba právě v bravurním podání Zuzany Slavíkové.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)