Prašina (2018)

Vojtěch Matocha. Kompletní audiokniha. Režie  Alexandra  Bauerová.  Zvuk  Jiří  Pochvalovský.  Hudba  Mario  Buzzi.  Úprava  obalu  pro  CD  Emil  Křižka.  Odpovědná  redaktorka  Tereza  Melicharová.

Čte Matouš Ruml.

Natočeno 2018. Vydalo Tympanum, červen 2018 (1 CD MP3, celková délka 8 hod 10 min.).

Pozn.: Prašina  je  tajuplné  místo,  temný  ostrov  uprostřed  zářící  Prahy.  Nikdo  neví  proč,  ale  v  téhle  čtvrti  nefunguje  elektřina.  Lampy  tu  nesvítí,  tramvaje  nejezdí,  rádio  nehraje,  mobil  je  bez  signálu.  Jirka  chodí  do  Prašiny,  které  se  většina  Pražanů  raději  vyhýbá,  navštěvovat  svého  dědu.  Ten  se  však  coby  strážce  dávného  tajemství,  které  může  změnit  svět,  ocitá  v  ohrožení  života.  Jirka  s  kamarádkou  En  a  bratrancem  Tondou  se  pouští  do  hry  o  čas  s  všehoschopnými  pronásledovateli.  Dobrodružství  zasazené  do  foglarovských  kulis  s  mimořádně  napínavou  zápletkou tříbí  vztahy  mezi  třináctiletými  hrdiny,  kteří  zažívají  první  lásku  i  zrady.

Vojtěch  Matocha  (1989)

Vystudoval  matematiku  a  vyvíjí  software  pro  mobilní  telefony.  Tvůrčím  psaním  se  zabývá  od  gymnázia,  úspěšně  se  účastnil  několika  literárních  soutěží,  píše  recenze  pro  iLiteraturu.  Prašina  je  jeho  literární  prvotina.

Matouš  Ruml  (1985)

Vystudoval  hudebně  dramatické  oddělení  Pražské  konzervatoře  (2008).  Již  během  studií  hostoval  v  Divadle  ABC,  ve  Stavovském  divadle  a  v  Klicperově  divadle  v  Hradci  Králové.  Pět  let  byl  členem  souboru Městského  divadla  v  Mladé  Boleslavi,  kde  vystoupil  například  v  inscenacích  Ostře  sledované  vlaky,  Nebezpečné  vztahy, Úplné zatmění  nebo  Chaplin.  Nyní  je  členem  divadelního  spolku  Kašpar  v  Divadle  v  Celetné  (Osiřelý západ,  Višňový sad,  Mrzák  Inishmaanský, Mikulášovy  patálie).  Televizním  divákům  je  známý  ze  seriálu  Comeback,  z  pořadu  pro  děti  Hřiště  7  a  z  magazínu  Za  obzorem.  Je  laureátem  Ceny  Zuzany  Navarové  a  Thálie  pro  mladého  činoherce  za  rok  2012.

Lit.: Fajmon, Kamil: Moderně zakroucená čtvrť. In web Naposlech.cz, 24. 7. 2018 (recenze). – Cit.: Legendární Stínadla inspirovala české autory knih pro mládež už několikrát. Jaroslav Velinský a Josef Červinka napsali každý ještě před vydáním Tajemství velkého Vonta své vlastní pokračování dobrodružství Rychlých šípů, Václav Levý si tajemnou čtvrť jen vypůjčil ve svém vyprávění do ní zasadil současné chlapce a dívky. Zcela nové prostředí, kterému jsou ale Stínadla inspirací, přinesl v letošním roce Vojtěch Matocha. Jeho Prašina je podobně jako Foglarova čtvrť záhadným místem plným tajemných dvorků, průchodů a plácků. Přesto je jiná.

Zatímco se Matochovi předchůdci drželi v mantinelech žánru, Prašina jde vlastní cestou. Její napínavé dobrodružství se kroutí stejně jako křivolaké uličky – chvílemi připomíná detektivku, náhle se změní ve sci-fi, milostnou story či v děsivý horor. Motanice však není dortem pejska a kočičky, vše má pevný řád a logickou posloupnost. Další jinakostí je i způsob odhalování – kluci z Rychlých šípů po záhadách cíleně pátrali, Matochova tříčlenná parta se k tajemstvím dostává náhodou a je vlastně nechtíc vtažena do víru událostí.

Jednotlivé kapitoly jsou naplněny akcí a je znát, že je Matocha při psaní četl nahlas. Chtěl, dle vlastních slov, aby vynikly v mluvené řeči a byly vhodné i pro hlasité čtení. Takto připravená půda se ukázala ideálním materiálem pro audioknihu. Tu přichystala pro vydavatelství Tympanum režisérka Alexandra Bauerová se zvukařem Jiřím Pochvalovským, hudebním skladatelem Mariem Buzzim a hercem Matoušem Rumlem.

Matouš Ruml se dětské produkci věnuje často a s každým novým titulem si je jistější, což se naplno projevilo právě v Prašině. Bezchybnou artikulaci doprovází vyvážený temporytmus – ve vypjatých situacích se tok slov zrychluje, stává se naléhavým rozechvělým a nervózním. Modulace slouží k rozlišení aktérů – děda hovoří rozvážně stařeckým a roztřeseně přiškrceným hlasem, děti mluví rychleji a intonačně jsou jemně naznačeny, dospělí odpovídají předepsané charakteristice. Svižné střídání postav dodává dialogům spád, přímé řeči jsou od ostatního textu přehledně odděleny drobnějšími pomlkami. Znepokojující vyprávění nutí konzumenty díla po skončení kapitoly v poslechu stále pokračovat.

S vrstevnatou předlohou souzní i hudba, která se nebojí experimentovat. Tematicky se plíží, prchá přelétáním z kanálu do kanálu, ozývají se v ní hrůzu nahánějící skřeky, nejistě se potácí. Elektronické tóny odrážejí oblíbené hudební styly – tuc tuc se neočekávaně konvertuje mezi rytmy, se šokem se zbrzďuje nebo nabírá na obrátkách.

Prašina Vojtěcha Matochy nepředstavuje návrat k romantickým Jestřábovým knihám, naopak, je moderním a poutavým příběhem pro současnou mládež. Hlavní hrdinové nejsou až nepřirozeně vzornými hochy, jakými byli ti z Rychlých šípů. Matocha nementoruje a totéž nedělá ani Matouš Ruml. Interpretova barva hlasu vytváří pocit, že příběh vypráví kluk stejného věku, jako jsou jeho posluchači.

Vojtěch Matocha už připravuje druhou část. Doufejme, že vydavatelství Tympanum nezůstane s audioknižní verzí pozadu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)