Exorcista : Souboj s ďáblem (2018)

Exorcista: Souboj s ďáblem Obálka knihyWilliam Peter Blatty. Kompletní audiokniha. Horor. Režie Radek Volf.

Čte Jiří Klem a Jitka Moučková.

Natočeno 2018. Vydal Walker & Volf 23. dubna 2018 (MP3 download, celková délka nahrávky 12 hodin 1 minuta).

Pozn.:  Vykopávky starobylých hrobek v Iráku končí. Muž, jenž se na nich podílel ví, že vedle vzácných památek spatřilo světlo světa také zlo od úsvitu věků ohrožující lidstvo. Už jednou se s ním střetl a málem za to zaplatil životem…

Ale později se začne odvíjet další, snad ještě hrůznější příběh.
Dívka Regan má příznaky záhadné nemoci. Chodí ve spánku po domě, kolem ní se přemísťují těžké kusy nábytku a aby toho nebylo málo, levituje nad postelí a její tvář se mění k nepoznání. Lékaři a psychiatři s hrozivou „nemocí“ postupně prohrávají. Avšak v této chvíli boj o duše všech zúčastněných teprve začíná!

Mysteriózní thriller vás díky fascinujícím hlasům Jiřího Klema a Jitky Moučkové doslova pohltí.
A nepustí.

Strhující příběh plný napětí, mystiky a děsu je považovaný za nejdramatičtější horor všech dob od vydání „Draculy“ Brama Stokera. Stejného úspěchu jako román mezi čtenáři si dobyl i stejnojmenný film u diváků. (U nás „Vymítač ďábla“). Scénář k filmu napsal sám autor knihy a obdržel za něj Oscara.

Lit.: Špetlíková, Tereza: Lze vyzrát nad ďáblem? In web Naposlech.cz, 1. 8. 2018 (recenze). – Cit.: Mezi milovníky filmových hororů byste jen těžko hledali někoho, kdo neviděl Friedkinova Vymítače ďábla z roku 1973. Autorem knižní předlohy, vydané o dva roky dříve, je americký autor William Peter Blatty. Nyní jeho knihu zpracovalo vydavatelství Walker & Volf do podoby mluveného slova. Své hlasy audioknize Exorcista: Souboj s ďáblem propůjčili herci Jiří Klem a Jitka Moučková.

Když se u dvanáctileté Regan objevily první příznaky nespecifické nemoci, její matka zbystřila. Už jednou byla nucena svěřit své dítě do rukou lékařů a nedopadlo to dobře, proto jim už nevěří. Projevy dceřiny choroby jsou však poněkud podivné a vyžadují si pozornost odborníků. Reganina matka, populární herečka Chris, stojí před zlomovým okamžikem své kariéry – musí se rozhodnout, zda využít pracovní nabídku, o které snila, nebo se věnovat dceři.

Příběh, který se po pozvolném rozjezdu dále zásadně vyostřuje, strhuje čtenářovu a díky audioknize i posluchačovu pozornost. V jeho vyprávění se střídají Jiří Klem a Jitka Moučková dle toho, z pohledu které postavy děj sledujeme. Někdy tedy třeba i za Chris hovoří mužský interpret, například když reaguje v dialogu, ale ve valné většině má její party na starosti Jitka Moučková. Oba interpreti si za pomoci změny melodie hlasu i dikce pohráli se všemi specifickami (!) postavami příběhu. Moučková zvládla jak vystrašenou malou Regan s dětským hláskem, tak zoufalou dospělou ženu. Stejně tak Jiří Klem výborně zastal všechny muže, nadmíru dobře si poradil se svérázným Burkem Denningsem i s detektivem Williamem Kindermanem, kterému svým hlasem vtiskl velmi výrazný charakter.

Exorcista: Souboj s ďáblem je po Clarkově Setkání s Rámou, které se propracovalo do nominací na cenu O2 Audiokniha roku 2017, a Heinleinových Dveřích do léta (a Hvězdné pěchotě) dalším žánrovým titulem světové literatury, který se vydavatelství Walker & Volf odvážilo zpracovat do zvukové podoby. A zdá se, že už ví, jak na to. Audioknižní Exorcista byl v režii Radka Volfa obohacen o dramatický hudební doprovod tvořený rychle se střídajícími, údernými tóny, které jako by byly v souboji s jinými, rytmicky podobnými, ale usazenými v odlišné tónině. Bojují proti sobě obdobně jako dobro a zlo, jako Bůh a ďábel.

Audiokniha s působivě hrůzostrašným motivem na obálce, právem získává na serverech digitálních distribucí mnoho pozitivních posluchačských ohlasů. V rámci žánru špičková knižní předloha se soustředí na osobní tragédii v kulisách malého množství postav i míst. Audioknižní tvůrci ji za pomoci dvou hereckých hlasů, zvukových efektů a znělek umně přepracovali v poslechovou lahůdku plnou napětí.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)