Príbehy z Tatier (Příběhy z Tater, 2010)

Fotka uživatele Príbehy z Tatier.Kazimierz Przerwa Tetmajer. Audiokniha.

Čte Marek Ťapák.

Natočeno 2010 (2 CD). Ukázka k poslechu zde.

Pozn: Audiokniha, ktorá ponúka výber šiestich nádherných lyrických poviedok zo života Goralov od Kazimierza Tetmajera, ktoré zachytávajú mimoriadne silné životné príbehy ľudí spätých s malebnou prírodou Tatier.

KAZIMIERZ PRZERWA TETMAJER
sa narodil 12. februára 1865 v Ludźimierzi v Poľsku neďaleko Tatier. Vyštudoval filozofiu na Jagielonskej univerzite v Krakove, aby sa následne stal najobľúbenejším poľským básnikom a prozaikom poslednej dekády 19. storočia. Ešte pred 1. svetovou vojnou napísal sedem básnických zbierok, pričom známym sa stal hlavne svojimi prácami venovanými Tatrám. Jedna z jeho posledných básní Kriváň, vysoký Kriváň zľudovela vo forme piesne. Przerwa-Tetmajer bol najmä lyrickým básnikom, ktorý pomenovával rodiaci sa modernizmus na prelome storočí, no venoval sa aj próze, v ktorej sa rovnako vyznával zo svojej lásky k Tatrám. Zomrel, trpiac duševnou chorobou, ktorá z neho urobila bezdomovca, v roku 1940, no ešte za svojho života získal lietrárnu cenu mesta Varšavy a v roku 1934 bol menovaný čestným členom Poľskej akadémie literatúry.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)